Hyppää pääsisältöön

Onko juhliminen jokanaisen oikeus?

Rosa Meriläinen pohtii alkoholin iloja keskustelusarjassa Kuningas Alkoholi. Kuva: YLE

Alkoholin käyttö puhututtaa. Liikaa vai liian vähän? Kuinka paljon ja missä tilanteessa? Kuningas alkoholi on aina läsnä. On ilojuojia, ja raskaan sarjan ryyppääjiä. Rosa Meriläinen kuuluu ensimmäiseen kategoriaan: hän julistaa lempijuomakseen shampanjan ja vannoo hauskanpidon nimeen. Rosalla on terve asenne viinaan.

Minkälainen on mielestäsi suomalainen juomakulttuuri?

Suomessa on useita juomakulttuureja. Jotkut eivät juo alkoholia käytännössä lainkaan, jotkut juovat kaiket päivät, jotkut humalahakuisesti harvakseltaan
ja jotkut tissuttelevat usein. En paheksu mitään näistä tavoista.

Onko juhliminen ja juominen jokanaisen oikeus?

En minä osaa juomista minään ihmisoikeusasiana pitää, mutta ei hauskanpito sinänsä keneltäkään kiellettyä ole. Itse käyn viihteellä lähes viikottain
kavereiden kanssa. Olen pubi-istuja eli tykkään mennä paikkoihin, missä kuulee oman juomisensa. Loppuillasta joskus tanssinkin, mutta kyllä tuopin
yli höpöttäminen on kuitenkin se minun juttuni: mitä meluisampi seurue, sitä parempi.

Moni pienen lapsen äiti kokee syyllisyyttä iltariennoista ja alkoholin juomisesta. Mitä mieltä sinä siitä olet?

Moni saa morkkiksen ilman pieniä lapsiakin. Itse pidän huolta siitä, että lapsenvahti on hankittu myös krapula-aamulle, joten syyllisyyttä ei tarvitse
tuntea, kun lapsen ei tarvitse kärsiä äidin väsymyksestä tai tokkurasta. En ole morkkis-ihmisiä. Kärsin huonoa omatuntoa pikemminkin sellaisista
elämänvalinnoista, jotka tuhoavat luontoa. Syyllisyyttä poden heikkouksistani, typeryyksistäni ja laiskuuksistani. En siitä, että minulla on hauskaa.

Saako lasten läsnä ollessa ottaa edes yhtä vai pitäisikö äidin kiltisti pysytellä kuivalla tiellä, kunnes lapset ovat nukkumassa?

En minä osaa ruokajuomia pahana pitää, päinvastoin. Viini ruuan kanssahan on sivistynyttä ja hyvien tapojen opettamista oman esimerkin kautta.
Kännääminen on asia erikseen. Tosin jo ihan kalorilaskurisyistä juon aterioilla varsin harvoin alkoholia. Lapseni arvion mukaan "äiti pitää enemmän pillikaakaosta kuin oluesta".

Mikä sinua nykyisessä alkoholikeskustelussa eniten nyppii?

Yleensäkin elämäntapavalinnoista puhuttaessa ihmiset herkästi luulevat, että heidän kotoaan oppimansa malli on ainoa oikea tai jopa ainoa mahdollinen.

Kesän parhaat asiat

Lämpö ja kaikki, mitä se mahdollistaa: päivät uimarannalla, marjat torilla, olut terassilla ja piknik puistossa.

Rosa Meriläinen on kirjoittanut muun muassa feminismistä ja kilttien tyttöjen kapinasta. Tämä on kiltin äidin kapina – äidin pitää äitinäkin pysyä omana itsenään eikä muutama drinkki tai juhlailta silloin tällöin ei tee kenestäkään huonoa ihmistä. Päinvastoin.


Linda Lappalainen

P.S. Rosa Meriläinen nähdään 3.6. YLE TV1:ssä alkavan keskusteluohjelman Kuningas Alkoholi avausjaksossa. Ohjelmassa keskustellaan mm. siitä, onko ilo ilman viinaa teeskentelyä ja mikä alkoholin asemaa suomalaisessa elämänmuodossa.

Lisää Kuningas Alkoholi -sarjasta
Rosa Uuden mustan ekohippitentissä
Lue lisää viinasta ja viinattomuudesta Olotilan sivuilla

Kommentit
 • Alzheimerin tauti nostaa esiin sekä herkkiä tunteita että raivokohtauksia

  Alzheimerin tautia sairastavien omaisten kokemuksia

  Etenevästä muistisairaudesta kärsivien määrä kasvaa, kun väestö ikääntyy. Suomessa on arviolta lähes 200 000 muistisairasta ihmistä, joista puolet vähintään keskivaikeassa vaiheessa sairauttaan. Vuosittain lähes 15 000 ihmistä sairastuu muistin sairauksiin. Yleisin etenevä muistisairaus on Alzheimerin tauti.

 • Aamusydämellä: Borrelioositartunta

  Borrelioosiin sairastuneet kertovat kokemuksiaan

  TV1 sunnuntaina 17.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Punkkien levittämä borrelioosi eli Lymen tauti vaanii kesäisessä luonnossa. Sari Kiiski sai tartunnan 14 vuotta sitten ja Niklas Hallmanilla todettiin neuroborrelioosi runsas puoli vuotta sitten.

 • Aamusydämellä: Nuoren syöpä

  Anna-Elina ja Aapeli ovat selvinneet syövästä

  TV1 sunnuntaina 3.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Miltä tuntuu sairastua syöpään, kun on nuori ja elämä on juuri alkamassa suunnitelmineen ja unelmineen. Anna-Elina Rahikainen ja Aapeli Myllynen kertovat miten syöpä heidät pysäytti ja millaista tukea he olisivat sairastaessaan kaivanneet.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Terveys