Hyppää pääsisältöön

Tapahtui 1985: ”Kypsän sosialismin täydellistäminen”

Keväällä 1985 Yleisradion Moskovan kirjeenvaihtajat Yrjö Länsipuro ja Reijo Nikkilä seurasivat paraatipaikalla, kun Mihail Gorbatšov nousi valtaan.

Moskovassa kirjeenvaihtajat välittivät suomalaisille aikakauden murroksen ja Gorbatšovin valtaannousun tunnelman uutisraporteissaan suoraan tapahtumapaikalta.

Jo Gorbatšovin valtaannoususta kertovissa uutisissa innostus nuoresta puoluejohtajasta ja muutoksesta oli kouriintuntuva. Keväällä 1985, Mihail Gorbatšovin noustessa valtaan, raportoi Yrjö Länsipuro Moskovasta: ”Neuvostoliitossa Gorbatšovilla on jo etukäteen uudistajan maine.”

Gorbatšovin valtaannousua käsittelevässä jutussa Länsipuro aprikoi myös, tulisiko niin sanottu ”kypsän sosialismin täydellistäminen”, niin kuin silloinen termi kuului, ”olemaan Gorbatšovin kaudella perusremontti vai pintakäsittely, se tultaisiin näkemään.”

Kun Gorbatšovin glasnost lähti liikkeelle, näkyi neuvostojärjestelmän muutosprosessi myös kirjeenvaihtajien arjessa ja Moskovasta raportoiduissa uutisjutuissa.

Sensuuri hellitti, ongelmista alettiin puhua, kadunmiesten kielten kannat Moskovassa höltyivät ja glasnostin henki helpotti haastattelujen tekemistä. Uusi tilanne avasi myös kirjeenvaihtajien suppeata lähdevalikoimaa puoluelehti Pravdan ja television päälähetys Vremjan ulkopuolelle.

Mihail Gorbatšovin valinta uudeksi puoluejohtajaksi merkitsi uuden ajan alkua Neuvostoliitossa. Yrjö Länsipuron mukaan kirjeenvaihtajat kuitenkin havaitsivat heikkoja signaaleja orastavasta muutoksesta jo vuonna 1982, Leonid Brežnevin kuoleman jälkeen.

Tapahtui 1985 –sarjassa entinen Moskovan kirjeenvaihtaja Yrjö Länsipuro muistelee, miten Gorbatšovin aika ja yritys uudistaa Neuvostoliittoa näkyi neuvostoarjessa vuodesta 1985 eteenpäin. Minkälaista olivat Gorbatšovin perestroika ja glasnost, uudistukset ja uusi avoimuus, katutasolla?

Teksti: Tapio Pajunen

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto