Hyppää pääsisältöön

Kesäkerttu tapaa Satu Procopén

Julkkistoimittaja Kerttu Ström matkaa yhdelle Suomen pienimmistä paikkakunnista, Punkuniemelle.. ei kun siis Uukuniemelle kunnanjohtaja-missiä tapaamaan.

Vuoden 1966 missi Satu Procopé valittiin Uukuniemen kunnanjohtajaksi 1990-luvun lopulla. Valtiotieteen maisteri Procopé on ehtinyt olla kaksi vuotta kunnanjohtaja, kun Kerttu saapuu tapaamaan häntä asuntoveneelle.

Uukuniemi on Procopélle tuttu jo lapsuudesta. Hänen isänsä on alueelta kotoisin ja Satu vietti lapsuuden kesiä Uukuniemen seudulla. Paikkakuntalaiset ihmettelivätkin kuinka sama ihminen puhuu savoa ja ruotsia.

Satu Procopén kausi Uukuniemen kunnanjohtajana jäi lyhyksi. Kolme vuotta nimityksen jälkeen hän imoitti eroavansa. Eron taustalla oli erimielisyydet maakuntavaihdosasiassa. Uukuniemi pyrki pitkään Pohjois-Karjalan puolelle. Valtuustoa ja hallituksen puheenjohtajia syytettiin kuitenkin maakuntavaihdoksen määrätietoisesta jarruttamisesta.

Teksti: Seija Aunila

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto