Hyppää pääsisältöön

Alivaltiosihteerin virallista ohjelmaa

Alivaltiosihteeri on Suomen virallinen ohjelma. Tekijät ovat valinneet sen maan parhaaksi radio-ohjelmaksi jo useana vuonna.

Tietolaatikko

Yle Tallennemyynti on julkaissut cd:n
ALIVALTIOSIHTEERI. VIRALLISUUS EILEN TÄNÄÄN 1990-2010. VIRALLISIMMAT RADIOHUPAILUT.
sekä kymmenen cd:n juhlaboxin
ALIVALTIOSIHTEERI. VIRALLISUUS TÄÄLTÄ TÄHÄN 1990-2010. PESUNKESTÄVIMMÄT ALKKARIT.

Nyt voitte kuunnella Alivaltiosihteerin ensimmäisen virallisen ohjelman ja valikoituja sketsejä vuosien varrelta milloin haluatte. Ohjelmista on poistettu äänilevymusiikki, jotta kuulija voi keskittyä puhutun sanan antiin.

Alivaltiosihteerin ensimmäisessä virallisessa ohjelmassa kesäkuulta 1990 ovat sketsien aiheena Alivaltiosihteeri-yhtyeen ohimarssi Tampereella, alennukset, kunniamerkit ja yhdentekevä Eurooppa.

Virallisessa kokoomalähetyksessä vuodelta 1991 kuullaan rock-uutisissa Bahamasaarilta löytyneestä studiosta, johon rockin mammuttiyhtyeet vetäytyvät kuolemaan. Pink Floydin, Rolling Stonesin ja Genesiksen muumioituneiden jäännösten lisäksi paikalta uskottiin vielä löytyvät Phil Collinsin, David Bowien ja Eric Claptonin pystyynkuolleet tomumajat. Lisäksi mm. jännitetään Jyväskylän Suurparranajoissa ja puhutaan tulopolitiikan nussimisesta ja naimisesta.

Vuoden 1992 kokoomalähetyksessä kuullaan mm. Tekniikan maailmasta kahden miljoonan vuoden takaa, Olavi Tajunnanvirtaa, Pummirockia ja Viinasen leikkausvihjeitä.

Virallinen kokoomalähetys vuodelta 1993 välittää suomen kielen emeritusprofessorin Terho "Terska" Itkosen pakinan suomen kieli vyön alla. Lisäksi kuullaan mm. Väyrysen haastattelu, alatyylin ilmauksia ja maailmanlopunveikkausvihjeitä.

Huhtikuulta 2008 on kuultavissa ornitologian tohtorin Kari Konan esittely viikon luontoäänestä: muutosvastarinnasta. Muutosvastarinta viihtyy vanhoissa poteroissa, joihin se kaivautuu mahdollisimman syvälle. Muutosvastarinta pystyy aistimaan tulevan organisaatiomuutoksen jopa 200 metrin etäisyydeltä.

Toukokuussa 2008 Alivaltiosihteeri puffasi Yle Areenaa ja tarjoili viikon aikamerkit haluamaanne aikaan. "Nyt voitte tietokoneitse kuunnella kuluneen viikon kaikki aikamerkit juuri siihen aikaan, kun itsellenne parhaiten sopii. Mukana mm. yksi suosituimmista Yleisradion aikamerkeistä: maanantain klo 10 aikamerkki."

Opiskelijabändistä viralliseksi ohjelmaksi ja kirjoiksi

Alivaltiosihteeri aloitti tamperelaisena opiskelijabändinä vuonna 1985 ja keikkaili aktiivisesti kymmenen vuoden ajan. Sivutoiminaan se valmisti myös huvittavia ohjelmia tamperelaiselle Radio 957 -paikallisradiolle.

Vuonna 1990 yhtyeen toimenkuva laajeni valtakunnanverkkoon, kun se aloitti viikottaisen musiikkituokionsa vastaperustetussa Radiomafiassa. Vuonna 2003 Alivaltiosihteeri siirtyi Yle Radio Suomen ohjelmistoon. Vuosina 2003–2006 ohjelmaa kuultiin myös YLE Q:n kanavalla. Sittemmin Alivaltiosihteeristä tuli Yle Puheen virallinen ohjelma.

Tekijöiden oman arvion mukaan ohjelman keskeistä antia ovat olleet "viikon viralliset palindromit, Eino-Mies Porkka-Kosken puhelinraportit, menevä musiikki ja ennenkaikkea maailman hauskimmat radiohupailut uskomattomine oivalluksineen".

Toimittajakollektiivi on vuosien varrella laajentanut toimenkuvaansa myös televisiohupailuihin sekä vuosittain ilmestyviin virallisiin kirjoihin.

Teksti: Jukka Lindfors ja Elina Yli-Ojanperä

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto