Hyppää pääsisältöön

Radiomafia näytteinä – naamafilmissä mafiakasvoja vuosien varrelta

Video-, kuva- ja ääninäytteet palauttavat mieliimme 1990-lukua ja Radiomafian tekijöitä.

Radiomafian ensimmäisenä aamuna 01.06.1990 kuvatussa videossa juontajat Juha Roiha ja Tero Liete asettavat historialliset sanansa tarkasti. Lähetyksen äänitarkkailijana toimii Kari Ahola.

Lopussa kanavan johtaja Pentti Kemppainen availee kuohuvaa, ja kuvassa vilahtaa myös tuolloin vielä tuuheatukkainen Jusu Lounela.

Esa Kukkosen kokoamassa "Naamafilmissä" näemme tuttuja radiomafiakasvoja vuosien varrelta. Kaikkia kanavalla toimineita on mahdotonta esittää, sillä kuvia olisi yli tuhat.

Radiomafiassa tajuttiin alusta asti laittaa voimavaroja hyviin kanavatunnuksiin, ja yhtä sellaista kuullaan "Naamafilmin" ääniraidalla. Pera Pirkolan säveltämät ja esittämät tunnarit kuulostavat edelleen vahvoilta ja täydellisiltä, samoin myöhemmät mm. Tommi Lindellin tekemät.

Ääninäytteessä vuodelta 1993 voi sielunsa silmin nähdä, kuinka Ruben Stiller kiihdyttää itsensä pyhään vimmaan alkaessaan kommentoida Yleisradion johtajanimityksiä. Seuraamuksia on kuultavissa Radiomafia NYT -viikon ohjelmistossa. Rubenin käsittelemä johtaja kertoi myöhemmin radiomafialaisille olevansa lempinimestään vain mielissään ja kehotti lisäämään vauhtia edelleen.

Hieno pala radiohistoriaa oli kuitenkin syntynyt, ja Ruben Stillerkin on sittemmin palannut Yleisradioon.

Teksti: Seppo Rokka

Tietolaatikko

Radiomafian lähetys alkoi 1.6.1990 ja loppui 12.1.2003. Alkuaikojen radiomaailma oli hyvin erilainen kuin 13 vuotta myöhemmin.

Radiomafian ensi askelissa kuuluu kokeilunhalu, voimakas yhteiskunnallisuus ja kansainvälinen, erityisesti eurooppalainen, ote. Toisinaan syntyi myös melko kaoottiselta kuulostavaa, mutta joka tapauksessa monipuolista ohjelmaa. Vuosien varrella opittiin paljon.

Radiomafia NYT -juhlaviikon 2010 ohjelmiston tarkoitus ei ole olla "Radiomafian parhaat" -kokoelma, vaan edustava näyte kanavan lähetyksistä 1990-luvun aikana.

Tekijänoikeussyistä 01.06.1990 kuvatussa videossa ei voi esittää musiikkia, mutta alkusoittona pauhasi Tshaikovskin pianokonsertto, ja uutisten jälkeen jatkettiin James Brownin Papa's Got a Brand New Bag'illa.

Radiomafia NYT -juhlaviikon ohjelmakaavion Yleisradion arkistomateriaalista on suunnitellut ja editoinut Seppo Rokka. Hän työskenteli Radiomafiassa sen aloituksesta lopetukseen, ensin äänitarkkailijana, sittemmin toimittajana ja teknisen toiminnan päällikkönä.

Kommentit