Hyppää pääsisältöön

Ruben Stiller kolaroi kökkötraktorin kanssa

Radiomafian toimittaja Ruben Stiller hyllytettiin kolmeksi kuukaudeksi hänen kutsuttuaan ohjelmassaan radiojohtaja Tapio Siikalaa "kepulaiseksi kökkötraktoriksi". Tapahtumaketju päättyi lopulta Stillerin irtisanomiseen.

Stiller sivusi Ylen johtajien avuja jo keväällä 1993 lähetetyssä Lopullinen valinta -ohjelmassa, jonka pääaiheena oli presidentti Mauno Koiviston ilmoitus siitä, ettei hän aio pyrkiä enää kolmannelle kaudelle. Lähetyksen lopuksi Stiller käsitteli johtajuutta niin yleisesti kuin Yleisradiossakin. Komentelu, status ja paskantärkeys olivat hänen mukaansa johtajille ensisijaista, alaisten ideat puolestaan arvottomia.

Elokuun 27:ntenä 1993 Stiller kuuli uutisen, jonka mukaan Ylen alue- ja uutistoimintaa johtaneesta Tapio Siikalasta oltiin leipomassa koko radiotoimialan johtajaa. Kauhistunut Stiller sanoi omassa ohjelmassaan Siikalan päätoimen Radio Suomessa olleen "laskea kuinka monta paska- ja perkele-sanaa toimittaja käyttää".

Minä elän viimeisiä aikoja, jolloin voin puhua vapaasti. Vuoden 1994 alusta mahdollisesti Tapio Siikala on tässä lafkassa kökkötraktorina, höyryjunana, se johtaja joka määrää täällä tahdin, ja silloin minä en enää voi puhua vapaasti.― Ruben Stiller

Silloinen radiojohtaja Olli Alho ja Radiomafian toimituspäällikkö Pentti Kemppainen määräsivät Stillerin ohjelmasarjan hyllytettäväksi kolmen kuukauden ajaksi. Siikala itse tiettävästi vain naureskeli Stillerin kommentille.

Tapaus herätti muissa tiedotusvälineissä laajaa huomiota. Syyskuun kolmantena päivänä Stiller palasi omin luvin eetteriin Radiomafian Ooppera-ohjelmassa "riistettyään väkivalloin" mikrofonin juontaja Outi Poppilta. Lähetyksessä hän kertoi peittelemättömän mielipiteensä Kemppaisesta ja Alhosta.

Välikohtauksen seurauksena olivat potkut. Siikala nimitettiin radion johtajaksi vuodenvaihteessa. Alhosta tuli Ylen Ykkösen kanavajohtaja, ja Kemppaisen seuraajaksi nimitettiin Leena Pakkanen. Stiller palasi Yleisradioon vuonna 2009 tekemään Pressiklubi-ohjelmaa.

Ohjelmanäytteistä on poistettu musiikki.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto