Hyppää pääsisältöön

Ruben Stiller kolaroi kökkötraktorin kanssa

Kuvamontaasissa toimittaja Ruben Stiller ja radiojohtaja Tapio Siikala.
Toimittaja Ruben Stiller ja radiojohtaja Tapio Siikala. Kuvamontaasissa toimittaja Ruben Stiller ja radiojohtaja Tapio Siikala. Kuva: Yle/Kalevi Rytkölä; Kalle Kultala Ruben Stiller,1992 (musiikkialbumi),toimittajat,Tapio Siikala,1982,johtajat,Yle

Radiomafian toimittaja Ruben Stiller hyllytettiin kolmeksi kuukaudeksi hänen kutsuttuaan ohjelmassaan radiojohtaja Tapio Siikalaa "kepulaiseksi kökkötraktoriksi". Tapahtumaketju päättyi lopulta Stillerin irtisanomiseen.

Stiller sivusi Ylen johtajien avuja jo keväällä 1993 lähetetyssä Lopullinen valinta -ohjelmassa, jonka pääaiheena oli presidentti Mauno Koiviston ilmoitus siitä, ettei hän aio pyrkiä enää kolmannelle kaudelle. Lähetyksen lopuksi Stiller käsitteli johtajuutta niin yleisesti kuin Yleisradiossakin. Komentelu, status ja paskantärkeys olivat hänen mukaansa johtajille ensisijaista, alaisten ideat puolestaan arvottomia.

Elokuun 27:ntenä 1993 Stiller kuuli uutisen, jonka mukaan Ylen alue- ja uutistoimintaa johtaneesta Tapio Siikalasta oltiin leipomassa koko radiotoimialan johtajaa. Kauhistunut Stiller sanoi omassa ohjelmassaan Siikalan päätoimen Radio Suomessa olleen "laskea kuinka monta paska- ja perkele-sanaa toimittaja käyttää".

Minä elän viimeisiä aikoja, jolloin voin puhua vapaasti. Vuoden 1994 alusta mahdollisesti Tapio Siikala on tässä lafkassa kökkötraktorina, höyryjunana, se johtaja joka määrää täällä tahdin, ja silloin minä en enää voi puhua vapaasti.― Ruben Stiller

Silloinen radiojohtaja Olli Alho ja Radiomafian toimituspäällikkö Pentti Kemppainen määräsivät Stillerin ohjelmasarjan hyllytettäväksi kolmen kuukauden ajaksi. Siikala itse tiettävästi vain naureskeli Stillerin kommentille.

Tapaus herätti muissa tiedotusvälineissä laajaa huomiota. Syyskuun kolmantena päivänä Stiller palasi omin luvin eetteriin Radiomafian Ooppera-ohjelmassa "riistettyään väkivalloin" mikrofonin juontaja Outi Poppilta. Lähetyksessä hän kertoi peittelemättömän mielipiteensä Kemppaisesta ja Alhosta.

Välikohtauksen seurauksena olivat potkut. Siikala nimitettiin radion johtajaksi vuodenvaihteessa. Alhosta tuli Ylen Ykkösen kanavajohtaja, ja Kemppaisen seuraajaksi nimitettiin Leena Pakkanen. Stiller palasi Yleisradioon vuonna 2009 tekemään Pressiklubi-ohjelmaa.

Ohjelmanäytteistä on poistettu musiikki.

Kommentit