Hyppää pääsisältöön

Muusikko ja näyttelijä Katriina Honkanen

Katriina Honkanen (14.8.1960) sepitti jo lapsena lauluja ja halusi palavasti kuoroon. Teatterin maailmaan hän tutustui ensimmäisen kerran nelivuotiaana.

Kun Katriina Honkanen kuuli The Beatlesin Hey Juden ja Revolutionin oli se rakkautta ensikuulemalta. 14-vuotiaana hän hankki oman kitaran ja ryhtyi soittamaan ja laulamaan.

Honkanen kertoo olleensa "ujo maalaistyttö" ja kärsineensä huonosta itsetunnosta.

Ujoudesta huolimatta teatteri veti puoleensa ja Honkanen opiskeli 80-luvulla Turkan aikoina teatterikorkeakoulussa. Opiskeluaika oli rankkaa ja murskakritiikit ensimmäisestä näytelmäesiintymisestä eivät helpottaneet uran alkua.

90-luvulla Honkanen tuli suurelle yleisölle tutuksi Metsolat-televisiosarjan Eevana.

Omien biisien teko on auttanut rakentamaan minuutta ja löytämään itsensä, Honkanen kuvailee. Haastattelun lomassa musiikin merkityksestä kertoo myös aivotutkija Matti Bergström.

Honkasen musiikki pohjaa angloamerikkalaiseen singer-songwriter perinteeseen, mutta vaikutteita on lattarista rokkiin. Folk-rock on ehkä osuvin määritelmä.

Katriina on oman soolotuotannon lisäksi säveltänyt ja sanoittanut musiikkia monipuolisesti, aina lastenlauluista pornolauluihin ja näyttömusiikista elokuvasävelmiin.

Teatterin puolella Honkanen on työskennellyt paitsi näyttelijänä, myös ohjaajana, käsikirjoittajana ja opettajana.

Teksti: Heidi Sommar

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto