Hyppää pääsisältöön

Muusikko ja näyttelijä Katriina Honkanen

Katriina Honkanen (14.8.1960) sepitti jo lapsena lauluja ja halusi palavasti kuoroon. Teatterin maailmaan hän tutustui ensimmäisen kerran nelivuotiaana.

Kun Katriina Honkanen kuuli The Beatlesin Hey Juden ja Revolutionin oli se rakkautta ensikuulemalta. 14-vuotiaana hän hankki oman kitaran ja ryhtyi soittamaan ja laulamaan.

Honkanen kertoo olleensa "ujo maalaistyttö" ja kärsineensä huonosta itsetunnosta.

Ujoudesta huolimatta teatteri veti puoleensa ja Honkanen opiskeli 80-luvulla Turkan aikoina teatterikorkeakoulussa. Opiskeluaika oli rankkaa ja murskakritiikit ensimmäisestä näytelmäesiintymisestä eivät helpottaneet uran alkua.

90-luvulla Honkanen tuli suurelle yleisölle tutuksi Metsolat-televisiosarjan Eevana.

Omien biisien teko on auttanut rakentamaan minuutta ja löytämään itsensä, Honkanen kuvailee. Haastattelun lomassa musiikin merkityksestä kertoo myös aivotutkija Matti Bergström.

Honkasen musiikki pohjaa angloamerikkalaiseen singer-songwriter perinteeseen, mutta vaikutteita on lattarista rokkiin. Folk-rock on ehkä osuvin määritelmä.

Katriina on oman soolotuotannon lisäksi säveltänyt ja sanoittanut musiikkia monipuolisesti, aina lastenlauluista pornolauluihin ja näyttömusiikista elokuvasävelmiin.

Teatterin puolella Honkanen on työskennellyt paitsi näyttelijänä, myös ohjaajana, käsikirjoittajana ja opettajana.

Teksti: Heidi Sommar

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto