Hyppää pääsisältöön

Kuningatar Elisabet II:n kruunajaisia seurattiin suorana lähetyksenä ympäri maailman – uuden ajan alkamisen merkiksi otettiin käyttöön uusin tekniikka

Kesäkuun 2. päivänä vuonna 1953 tehtiin prinsessasta kuningatar. Elisabet II:n kruunajaiset olivat loisteliain siihenastinen kuninkaallinen seremonia Britanniassa. Niistä muodostui myös mullistava käännekohta tv-historiassa: ne televisioitiin suorana lähetyksenä ympäri maailman.

Elisabet nousi hallitsijaksi isänsä, kuningas Yrjö VI:n kuoleman jälkeen 6. helmikuuta 1952.

Kruunajaisia valmisteltiin yli vuoden ajan. Erityistoiveena oli, että kruunajaispäivä olisi myös aurinkoinen. Tiistaina 2.6. 1953 oli kaikki valmista ja sää suosi. Tuloksena oli mitä loisteliain seremonia.

Uuden ajan alkamisen merkiksi myös uusin tekniikka otettiin käyttöön: kruunajaiset televisioitiin suorana lähetyksenä maailmanlaajuisesti. Tämän mittakaavan lähetystä ei aiemmin ollut käytännössä tehty.

Ensimmäisissä kuvissa näemme, miten Elisabet poistuu Buckinghamin palatsista puolisonsa prinssi Philipin kanssa. Prinssi Charles ja prinsessa Anne kurkistelevat ikkunoista. Tuleva kuningatar saapuu Westminster Abbeyyn, missä häntä odottavat yli 8 000 kutsuvierasta.

Juhlallisuuksien huippukohdassa tuomiorovasti ojentaa Pyhän Edwardin kruunun Canterburyn arkkipiispalle, joka laskee kruunun Elisabetin päähän. Vastakruunattu Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin kuningatar saatetaan valtaistuimelleen, missä hän ottaa vastaan uskollisuudenvalat.

Ensimmäinen vannoja on hänen puolisonsa prinssi Philip. Valansa jälkeen Philip suutelee vaimoaan, ja Elisabet joutuu korjaamaan kruununsa asentoa.

Viimeisissä kuvissa kuningasperhe nähdään Buckinghamin palatsin parvekkeella sittemmin tutuksi tulleessa asetelmassa. Ilmeet ovat iloiset ja kansa hurraa.

BBC: Queen Elizabeth takes coronation oath

Lisää ohjelmasta

Keskustele