Hyppää pääsisältöön

Kuningatar Elisabet II:n kruunajaiset

Kesäkuun 2. vuonna 1953 tehtiin prinsessasta kuningatar. Elisabet II:n kruunajaiset olivat loisteliain siihenastinen kuninkaallinen seremonia Britanniassa. Kruunajaiset olivat myös mullistava käännekohta tv-historiassa.

Elisabet nousi hallitsijaksi isänsä, kuningas Yrjö VI:n kuoleman jälkeen 6. helmikuuta 1952.

Kruunajaisia valmisteltiin yli vuoden ajan. Erityistoiveena oli, että kruunajaispäivä olisi myös aurinkoinen. Tiistaina 2.6. 1953 oli kaikki valmista ja sää suosi. Tuloksena oli mitä loisteliain seremonia.

Uuden ajan alkamisen merkiksi myös uusin tekniikka otettiin käyttöön: kruunajaiset televisioitiin suorana lähetyksenä maailmanlaajuisesti. Tämän mittakaavan lähetystä ei aiemmin ollut käytännössä tehty.

Ensimmäisissä kuvissa näemme, miten Elisabet poistuu Buckinghamin palatsista puolisonsa prinssi Philipin kanssa. Prinssi Charles ja prinsessa Anne kurkistelevat ikkunoista. Tuleva kuningatar saapuu Westminster Abbeyyn, missä häntä odottavat yli 8 000 kutsuvierasta.

Juhlallisuuksien huippukohdassa tuomiorovasti ojentaa Pyhän Edwardin kruunun Canterburyn arkkipiispalle, joka laskee kruunun Elisabetin päähän. Vastakruunattu Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin kuningatar saatetaan valtaistuimelleen, missä hän ottaa vastaan uskollisuudenvalat.

Ensimmäinen vannoja on hänen puolisonsa prinssi Philip. Valansa jälkeen Philip suutelee vaimoaan, ja Elisabet joutuu korjaamaan kruununsa asentoa.

Viimeisissä kuvissa kuningasperhe nähdään Buckinghamin palatsin parvekkeella sittemmin tutuksi tulleessa asetelmassa. Ilmeet ovat iloiset ja kansa hurraa.

Lue lisää:

SisältöEnglannin kuningatar Elisabeth II (1976).

Hello, Elisabeth!

Mirja Pyykön ja Armi Kyynäräisen pisteliään hauska raportti seuraa kuningatar Elisabetin Suomen vierailua 1976 ja ennen kaikkea kuninkaallisesta vierailusta hurmioituneita suomalaisia. Hello Elisabeth! -ohjelma voitti ajankohtaisohjelmien kategoriassa toisen palkinnon Monte Carlo -festivaaleilla Monacossa vuonna 1977.

Lue lisää:

Britannian kruununprinsessa Elizabeth häissään 1947

Britannian tuleva kuningatar Elisabet ja prinssi Philip vihitään

Britannian kruununprinsessa Elizabeth ja Kreikan prinssi Philip vihittiin 20. marraskuuta 1947. Morsian kruunattiin kuusi vuotta myöhemmin kuningatar Elisabet II:ksi.

  • Elisabet II Kekkosen vieraana
  • BBC: Queen Elizabeth takes coronation oath 1953 (news.bbc.co.uk)
  • Kuningatar Elisabetin virallinen kotisivu (royal.gov.uk)
  • Wikipedia: Elisabet II (fi.wikipedia.org)
  • Kommentit