Hyppää pääsisältöön

Kuningatar Elisabet II:n kruunajaiset

Kesäkuun 2. vuonna 1953 tehtiin prinsessasta kuningatar. Elisabet II:n kruunajaiset olivat loisteliain siihenastinen kuninkaallinen seremonia Britanniassa. Kruunajaiset olivat myös mullistava käännekohta tv-historiassa.

Elisabet nousi hallitsijaksi isänsä, kuningas Yrjö VI:n kuoleman jälkeen 6. helmikuuta 1952.

Kruunajaisia valmisteltiin yli vuoden ajan. Erityistoiveena oli, että kruunajaispäivä olisi myös aurinkoinen. Tiistaina 2.6. 1953 oli kaikki valmista ja sää suosi. Tuloksena oli mitä loisteliain seremonia.

Uuden ajan alkamisen merkiksi myös uusin tekniikka otettiin käyttöön: kruunajaiset televisioitiin suorana lähetyksenä maailmanlaajuisesti. Tämän mittakaavan lähetystä ei aiemmin ollut käytännössä tehty.

Ensimmäisissä kuvissa näemme, miten Elisabet poistuu Buckinghamin palatsista puolisonsa prinssi Philipin kanssa. Prinssi Charles ja prinsessa Anne kurkistelevat ikkunoista. Tuleva kuningatar saapuu Westminster Abbeyyn, missä häntä odottavat yli 8 000 kutsuvierasta.

Juhlallisuuksien huippukohdassa tuomiorovasti ojentaa Pyhän Edwardin kruunun Canterburyn arkkipiispalle, joka laskee kruunun Elisabetin päähän. Vastakruunattu Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin kuningatar saatetaan valtaistuimelleen, missä hän ottaa vastaan uskollisuudenvalat.

Ensimmäinen vannoja on hänen puolisonsa prinssi Philip. Valansa jälkeen Philip suutelee vaimoaan, ja Elisabet joutuu korjaamaan kruununsa asentoa.

Viimeisissä kuvissa kuningasperhe nähdään Buckinghamin palatsin parvekkeella sittemmin tutuksi tulleessa asetelmassa. Ilmeet ovat iloiset ja kansa hurraa.

Lue lisää:

SisältöEnglannin kuningatar Elisabeth II (1976).

Hello, Elisabeth!

Mirja Pyykön ja Armi Kyynäräisen pisteliään hauska raportti seuraa kuningatar Elisabetin Suomen vierailua 1976 ja ennen kaikkea kuninkaallisesta vierailusta hurmioituneita suomalaisia. Hello Elisabeth! -ohjelma voitti ajankohtaisohjelmien kategoriassa toisen palkinnon Monte Carlo -festivaaleilla Monacossa vuonna 1977.

Lue lisää:

Britannian kruununprinsessa Elizabeth häissään 1947

Britannian tuleva kuningatar Elisabet ja prinssi Philip vihitään

Britannian kruununprinsessa Elizabeth ja Kreikan prinssi Philip vihittiin 20. marraskuuta 1947. Morsian kruunattiin kuusi vuotta myöhemmin kuningatar Elisabet II:ksi.

 • Elisabet II Kekkosen vieraana
 • BBC: Queen Elizabeth takes coronation oath 1953 (news.bbc.co.uk)
 • Kuningatar Elisabetin virallinen kotisivu (royal.gov.uk)
 • Wikipedia: Elisabet II (fi.wikipedia.org)
 • Kommentit
  • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

   Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

   Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

  • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

   Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

   1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

  • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

   Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

   Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

  Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

  • Oopperalaulaja Aino Ackté oli kiihkeä kuin Salome – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

   Muistamme syntymäpäivänä 23. huhtikuuta.

   Oopperalaulaja Aino Ackté oli kansainvälisen uransa huipulla, kun hän kesällä 1906 pääsi seuraamaan Richard Straussin johtaman Salomen harjoituksia. Juuri kantaesityksensä saanut Salome oli sensaatiomainen menestys ja aiheutti kulttuuriskandaalin. Aino päätti, että Salomesta tulisi hänen roolinsa, olivat vaikeudet mitkä tahansa.

  • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

   Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

   Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

  • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

   Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

   1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

  • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

   Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

   Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

  • Suomalaisen miehen kärsimyksen tulkitsija, baritoni Jorma Hynninen – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

   Onnittelemme syntymäpäivänä 3. huhtikuuta.

   Huhtikuun 3. päivänä syntynyt baritoni Jorma Hynninen (s. 1941) on tehnyt tiukan ja tinkimättömän urakan perisuomalaisten miesten oopperarooleissa. Hynninen on ollut mm. Leevi Madetojan Pohjalaisten Jussi, Aarre Merikannon Juha, Aulis Sallisen Punaisen viivan Topi ja Einojuhani Rautavaaran Aleksis Kivi. Uuden vaimonsa Hynninen hurmasi kuitenkin Mozartin Figaron häiden kreivinä.

  • Kummelin krapulamiesten ahavoituneet päät

   Puoliajalla kapakkaan ja tappiin asti.

   Joskus teatteri-ilta taittuu puoliajalla kapakkakierrokseksi, ravit jäävät väliin ja alakerran pubin sijasta mennään suoraan yökerhoon. Seuraavana päivänä päätä turvottaa niin, ettei tupakkakaan maistu.

  • Miten Ulrika Wilhelmina Johnsonista tuli Minna Canth?

   Minna Canth oli kirjailija, naisasianainen ja liikenainen.

   Minna Canth (1844–1897) oli suomalainen kirjailija, lehtinainen, liikenainen ja yhteiskunnallinen vaikuttaja, joka omilla toimillaan ja kirjoituksillaan pyrki parantamaan köyhien, heikompiosaisten sekä tyttöjen ja naisten asemaa. Monet hänen kaunokirjallisista teoksistaan ovat suomalaisen kirjallisuuden klassikoita. Canthin syntymäpäivä 19. maaliskuuta on tasa-arvon päivä ja se on ollut liputuspäivä vuodesta 2003 alkaen. Artikkeli koostuu Yleisradiossa esitetyistä ohjelmista sekä Minna Canthin kirjeistä ja lehtikirjoituksista, joita on julkaistu myös monissa teoksissa.