Hyppää pääsisältöön

Miten minusta tuli minä, Jani Toivola

1980-luvun Suomessa tummaihoinen tanssista kiinnostunut poika oli vielä varsin outo ilmestys ja Janikin joutui kärsimään ihonvärinsä ja harrastustensa vuoksi.

"Muutimme Helsingistä Porvoon maalaiskuntaan ja siellä harrastettiin lähinnä mopolla päristelyä. Minä olin tottunut liikkumaan Helsingissä omin päin muun muassa tanssitunneilla ja elokuvissa. Nyt olinkin joutunut keskelle korpea, jonne kulki muutama bussi päivässä. Se oli kova elämänmuutos.", muistelee Jani Toivola Porvoon vuosiaan.

Jani ilmoitti äidilleen, että lukioon päästyään hän muuttaisi takaisin Helsinkiin. Jani pääsi Kallion ilmaisutaidonlukioon ja koko perhe palasi Helsinkiin. Muutama vuosi lukion jälkeen Jani löysi itsensä opiskelemasta näyttelemistä New Yorkissa.

Jani Toivola on Marko Gustafssonin vieraana Miten minusta tuli minä ohjelmassa. Ohjelman ensilähetys oli Radio Suomessa tammikuussa 2010.

Teksti: Marko Gustafsson

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto