Hyppää pääsisältöön

Miten minusta tuli minä, Jani Toivola

1980-luvun Suomessa tummaihoinen tanssista kiinnostunut poika oli vielä varsin outo ilmestys ja Janikin joutui kärsimään ihonvärinsä ja harrastustensa vuoksi.

"Muutimme Helsingistä Porvoon maalaiskuntaan ja siellä harrastettiin lähinnä mopolla päristelyä. Minä olin tottunut liikkumaan Helsingissä omin päin muun muassa tanssitunneilla ja elokuvissa. Nyt olinkin joutunut keskelle korpea, jonne kulki muutama bussi päivässä. Se oli kova elämänmuutos.", muistelee Jani Toivola Porvoon vuosiaan.

Jani ilmoitti äidilleen, että lukioon päästyään hän muuttaisi takaisin Helsinkiin. Jani pääsi Kallion ilmaisutaidonlukioon ja koko perhe palasi Helsinkiin. Muutama vuosi lukion jälkeen Jani löysi itsensä opiskelemasta näyttelemistä New Yorkissa.

Jani Toivola on Marko Gustafssonin vieraana Miten minusta tuli minä ohjelmassa. Ohjelman ensilähetys oli Radio Suomessa tammikuussa 2010.

Teksti: Marko Gustafsson

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto