Hyppää pääsisältöön

Peltsi & Juuso

YleX:n suulas juontajapari Peltsi & Juuso alkoi ravistella kuulijoita hereille Radiomafian Aamussa vuonna 2000.

Radiomafian Aamun edeltäjiä olivat monivuotinen Herätysjuhla, Aamulla Arto ja Satu, Satu ja pojat sekä vuonna 1998 aloitettu Hyvää huomenta Ulmanen.

Aamua tuotti Satu Kurvinen. Sen vakiojuontajia olivat alusta asti Juuso Myllyrinne ja Mikko "Peltsi" Peltola, jotka saivat myöhemmin seuraa Juha Lahdesta. Juuson ja Peltsin yhteinen aamutyö päättyi 2004.

Ohjelma saavutti parhaimmillaan miltei puoli miljoonaa kuulijaa joka aamu kaikista ikäryhmistä. Se valittiin Radiomafian parhaaksi ohjelmaksi kuulijoiden vuosiäänestyksessä 2001. Juontajat äänestettiin samalla vuoden parhaiksi radiopersooniksi. Musiikki ja Media palkitsi duon Vuoden radiotoimittaja Industry Awardilla vuonna 2003.

Oheisissa näytteissä Peltsi ja Juuso valmistautuvat juhannusaattoon, vappuun ja uuden vuoden vastaanottoon. Ohjelmista on poistettu äänilevymusiikki.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto