Hyppää pääsisältöön

Terveet Kädet on suomalaisen hardcoren kova ydin

Terveet Kädet on vanhin edelleen toimiva hardcoreyhtye Suomessa. TK aloitti uransa vuonna 1980 muutaman kymmenen sekunnin pituisilla sähköshokkimaisilla metelibiiseillä.

Tietolaatikko

Death Factory. Säv. & san: Maike Valanne & Viik & Veli-Matti Äijälä. Sov: Terveet Kädet.
A. W. Yrjänä toimi Terveiden Käsien kitaristina vuosina 1986-1988.

Terveet Kädet edusti punkin toista aaltoa, jonka musiikki oli nopeampaa ja aggressiivisempaa kuin edeltäjien. Bändin keskeisinä esikuvina olivat Gang Greenin tapaiset amerikkalaisbändit.

TK julkaisi ensimmäiset levytyksensä omakustanteina, kunnes solmi sopimuksen Poko Rekordsin kanssa. 80-luvun puolivälissä se saavutti vankan sijan mm. saksalaisten ja brasilialaisten hc-fanien sydämissä.

Vuosien 1984-85 paikkeilla TK:n hardcore-punk alkoi saada metallisempia vaikutteita, kuten tapahtui monelle muullekin hc-bändille.

Yhtyeen johtohahmon Veli-Matti Äijälän (s. 1958) musiikilliseen uraan mahtuu myös avantgarde-elektronimusiikkia sekä kokeellista bluesia ja rockabillyä.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto