Hyppää pääsisältöön

Terveet Kädet on suomalaisen hardcoren kova ydin

Terveet Kädet on vanhin edelleen toimiva hardcoreyhtye Suomessa. TK aloitti uransa vuonna 1980 muutaman kymmenen sekunnin pituisilla sähköshokkimaisilla metelibiiseillä.

Tietolaatikko

Death Factory. Säv. & san: Maike Valanne & Viik & Veli-Matti Äijälä. Sov: Terveet Kädet.
A. W. Yrjänä toimi Terveiden Käsien kitaristina vuosina 1986-1988.

Terveet Kädet edusti punkin toista aaltoa, jonka musiikki oli nopeampaa ja aggressiivisempaa kuin edeltäjien. Bändin keskeisinä esikuvina olivat Gang Greenin tapaiset amerikkalaisbändit.

TK julkaisi ensimmäiset levytyksensä omakustanteina, kunnes solmi sopimuksen Poko Rekordsin kanssa. 80-luvun puolivälissä se saavutti vankan sijan mm. saksalaisten ja brasilialaisten hc-fanien sydämissä.

Vuosien 1984-85 paikkeilla TK:n hardcore-punk alkoi saada metallisempia vaikutteita, kuten tapahtui monelle muullekin hc-bändille.

Yhtyeen johtohahmon Veli-Matti Äijälän (s. 1958) musiikilliseen uraan mahtuu myös avantgarde-elektronimusiikkia sekä kokeellista bluesia ja rockabillyä.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto