Hyppää pääsisältöön

Terveet Kädet on suomalaisen hardcoren kova ydin

Terveet Kädet on vanhin edelleen toimiva hardcoreyhtye Suomessa. TK aloitti uransa vuonna 1980 muutaman kymmenen sekunnin pituisilla sähköshokkimaisilla metelibiiseillä.

Tietolaatikko

Death Factory. Säv. & san: Maike Valanne & Viik & Veli-Matti Äijälä. Sov: Terveet Kädet.
A. W. Yrjänä toimi Terveiden Käsien kitaristina vuosina 1986-1988.

Terveet Kädet edusti punkin toista aaltoa, jonka musiikki oli nopeampaa ja aggressiivisempaa kuin edeltäjien. Bändin keskeisinä esikuvina olivat Gang Greenin tapaiset amerikkalaisbändit.

TK julkaisi ensimmäiset levytyksensä omakustanteina, kunnes solmi sopimuksen Poko Rekordsin kanssa. 80-luvun puolivälissä se saavutti vankan sijan mm. saksalaisten ja brasilialaisten hc-fanien sydämissä.

Vuosien 1984-85 paikkeilla TK:n hardcore-punk alkoi saada metallisempia vaikutteita, kuten tapahtui monelle muullekin hc-bändille.

Yhtyeen johtohahmon Veli-Matti Äijälän (s. 1958) musiikilliseen uraan mahtuu myös avantgarde-elektronimusiikkia sekä kokeellista bluesia ja rockabillyä.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto