Hyppää pääsisältöön

Bemarit ja kääpiöautot

Huvittavat kääpiöautot ja komeat Bemarit kuuluivat saksalaisen BMW-tehtaan tuotantoon 1950- ja 1960-luvuilla. Kääpiöauto oli näppärä oikean auton korvike ja iso Bemari monen miehen statussymboli jo tuolloin.

Kääpiöauto Isetta oli alkujaan italialainen kaupunkiliikenteen menopeli, josta BMW kehitti nelihenkisen version. Hassun ulkonäön lisäksi yksi auton erikoisuus oli koko auton etuosan levyinen ovi, josta kulku menopeliin tapahtui.

Moottoripyörän moottorilla varustettu Isetta oli kaupunkiliikenteessä ketterä, koska se oli helppo pysäköidä pieneenkin tilaan. Suosio jäi kuitenkin lyhyeksi. Isetta-malliston valmistus lopetettiin vuonna 1962.

Sitäkin halutumpi auto oli iso Bemari – BMW 1800 - jolla oli sellainen maine, ettei köyhän kannata vaivautua.

Bemari ja sen omistaja ovatkin aina olleet kateellisten vitsinikkareiden kohteina.

Naiset pitävät enemmän miehen autosta kuin miehestä itsestään, Bemarin omistajista vitsaillaan. Rankemman version mukaan Bemari on köyhän miehen Mersu tai vielä rankemman version mukaan ”reppanan luuserin munanjatke”.

Hyvä varustelu, ärhäkkä moottori ja viimeistelty ulkonäkö ovat kuitenkin olleet automerkin suosion salaisuuksia.

Teksti: Reijo Perälä

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto