Hyppää pääsisältöön

Bemarit ja kääpiöautot

Huvittavat kääpiöautot ja komeat Bemarit kuuluivat saksalaisen BMW-tehtaan tuotantoon 1950- ja 1960-luvuilla. Kääpiöauto oli näppärä oikean auton korvike ja iso Bemari monen miehen statussymboli jo tuolloin.

Kääpiöauto Isetta oli alkujaan italialainen kaupunkiliikenteen menopeli, josta BMW kehitti nelihenkisen version. Hassun ulkonäön lisäksi yksi auton erikoisuus oli koko auton etuosan levyinen ovi, josta kulku menopeliin tapahtui.

Moottoripyörän moottorilla varustettu Isetta oli kaupunkiliikenteessä ketterä, koska se oli helppo pysäköidä pieneenkin tilaan. Suosio jäi kuitenkin lyhyeksi. Isetta-malliston valmistus lopetettiin vuonna 1962.

Sitäkin halutumpi auto oli iso Bemari – BMW 1800 - jolla oli sellainen maine, ettei köyhän kannata vaivautua.

Bemari ja sen omistaja ovatkin aina olleet kateellisten vitsinikkareiden kohteina.

Naiset pitävät enemmän miehen autosta kuin miehestä itsestään, Bemarin omistajista vitsaillaan. Rankemman version mukaan Bemari on köyhän miehen Mersu tai vielä rankemman version mukaan ”reppanan luuserin munanjatke”.

Hyvä varustelu, ärhäkkä moottori ja viimeistelty ulkonäkö ovat kuitenkin olleet automerkin suosion salaisuuksia.

Teksti: Reijo Perälä

Kommentit