Hyppää pääsisältöön

Kruununprinsessa Victoria vierailulla Ahvenanmaalla

Prinsessa Victorian vierailu toukokuussa 2008 oli ensimmäinen Ruotsin kuninkaallisen virallisuuksia sisältävä matka Ahvenanmaalle sitten vuoden 1921, jolloin maakunta sai itsehallinnon.

Vierailun ohjelmaan kuului muun muassa tutustumista maaseutuun, näyttelyihin ja museoihin.

Prinsessa Victorialla on kahden päivän tutustumiskäynnillään tiukka aikataulu. Hän sai oppia saaren historiasta, itsehallinnosta, maakuntapäivistä ja tietenkin tapasi tavallisia ahvenanmaalaisia.

Ahvenanmaalaiset ottivat tyylikkään ja kohteliaan prinsessan vastaan kukkasin. Victorian vierailua oli odotettu jo pitkään: "Harvoin tapahtuu jotain näin suurta, kilttiä häneltä tulla vierailulle", ihasteleli Mirjam Dahlström.

Teksti: Emilia Kemppi

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto