Hyppää pääsisältöön

Aamun kirjan suositukset kesälukemiseksi 2010

Aamun kirjan keväällä 2010 esitellyistä kirjoista löytyi helposti monta suosikkia kesälukemiseksi. Kirjallisuustoimittaja Seppo Puttonen valitsi seitsemän kirjaa kevään uutuuksista ja neljä klassikkoa, jotka kannattaisi lukea kesällä.

Seppo Puttonen suosittelee Anja Snellmannin Parvekejumalat-romaania. Kirja on länsimaisesta elämänmenosta haaveilevan somalitytön ja islamista turvaa etsivän suomalaisnaisen tarina.

Tuore romaani on kuvaus tyttöjen oikeudesta kasvaa rauhassa aikuisiksi. Puttosen mukaan Snellman on jälleen tarttunut rohkeasti herkkään aiheeseen, tyttönä ja naisena olemisen vaarallisuus on tässäkin yhtenä teemana. Tätä Snellman pohtii monikulttuurisuuden kautta.

Muut Puttosen valitsemat kesäkirjat ja keskustelut kirjailijoiden kanssa:

Elina Hirvonen: Kauimpana kuolemasta - Romaani Afrikasta ja ihmisen vastuusta lähimmäisestään.

Pekka Manninen: Kiimakangas - Tarkkaa ajankuvaa 1920-luvun Suomen tilasta.

Joel Haahtela: Katoamispiste - Romaani, jossa ihmiset yrittävät järjestää muistojaan.

Kreetta Onkeli: Kutsumus - Pohdinta miksi pinnallinen kirjallisuus myy ja syvällinen ei.

Hannu Väisänen: Kuperat ja koverat - Romaani ihmisenä varttumisesta ja taiteilijaksi kasvamisesta.

Tiina Lymi: Susi sisällä - Kertoo siitä, mitä tapahtuu, jos lähtee liian pitkälle uskottomuuden tielle.

Klassikot:

Risto Rasa: Tuhat purjetta. Seppo Puttosen mielestä kesä on aina liittynyt Risto Rasaan, koska hänen luontolyriikkansa on kaunista runoutta. Puttonen ihmetteleekin, miksi tämän päivän luontointoilijat eivät ole löytäneet Rasan runoutta. 1970-luvulla, kun olisi pitänyt olla kantaaottava, niin Rasa tuli teilatuksi, koska hän kirjoitti vain luontoaiheisia runoja.

Aaro Hellaakoski: Valitut runot - luontolyriikkaa - On astetta isompaa klassikkorunoutta.

Gustave Flaubert: Rouva Bovary. Kaikille puumanaisille Puttonen suosittelee tätä kirjaa, jos vaikka jalkapallon MM-kisojen aikaan oma sohvalla löhöävä mies alkaa kypsyttämään. Kirja on sytytysherkkää kirjallisuutta.

Dennis Dinerot: Fatalisti. Tätä kirjaa Puttonen kuvailee hauskaksi, hersyväksi kirjaksi 1700-luvulta. Se herättää ajatuksia siitä, mikä on ennaltamäärättyä ja mikä osuus on sattumalla.

Teksti: Yle Uutiset ja Emilia Kemppi