Hyppää pääsisältöön

Mustavalkoista kauppaa Etelä-Afrikkaan

Etelä-Afrikan kauppasaarto oli poliittisesti kannattavaa, mutta yrityksiltä se vei markkinaosuuksia. Tähän löytyi kuitenkin lääkkeitä.

Timo-Erkki Heinon dokumentissa kerrotaan kaupankäynnistä ja teollisuuden toiminnasta Etelä-Afrikassa apartheidin aikana.

Eduskunta sääti vuonna 1987, että suomalaisyrityksillä oli kauppakielto Etelä-Afrikkaan. Suomi oli osa rintamaa, johon kuuluivat mm. EY-maat, Pohjoismaat sekä Yhdysvallat ja Kanada.

Osa suomalaisyrityksistäkin kiersi tarkoituksella saartoa. Esimerkiksi paperikoneita valmistettiin muualla kuin Suomessa, jottei lakia suoraan rikottaisi.

Suomalaisyrityksiä oli mukana myös erilaisissa laajennusprojekteissa Etelä-Afrikan teollisuudessa. Tähän käytettiin ei-suomalaisia itsenäisiä yhtiöitä.

Saarto koski raskaasti suomalaista paperinvientiä, mutta myös tähän käytettiin hyväksi havaittua lääkettä, tytäryhtiön myymistä Etelä-Afrikassa toimiville johtajille.

Dokumentissa tulee usealla suulla todistetuksi, ettei liike-elämä kulje poliittisten tuulien mukaan, eikä siihen olisi dokumentissa haastateltujen yritysjohtajien mukaan varaakaan.

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto