Hyppää pääsisältöön

Mustavalkoista kauppaa Etelä-Afrikkaan

Etelä-Afrikan kauppasaarto oli poliittisesti kannattavaa, mutta yrityksiltä se vei markkinaosuuksia. Tähän löytyi kuitenkin lääkkeitä.

Timo-Erkki Heinon dokumentissa kerrotaan kaupankäynnistä ja teollisuuden toiminnasta Etelä-Afrikassa apartheidin aikana.

Eduskunta sääti vuonna 1987, että suomalaisyrityksillä oli kauppakielto Etelä-Afrikkaan. Suomi oli osa rintamaa, johon kuuluivat mm. EY-maat, Pohjoismaat sekä Yhdysvallat ja Kanada.

Osa suomalaisyrityksistäkin kiersi tarkoituksella saartoa. Esimerkiksi paperikoneita valmistettiin muualla kuin Suomessa, jottei lakia suoraan rikottaisi.

Suomalaisyrityksiä oli mukana myös erilaisissa laajennusprojekteissa Etelä-Afrikan teollisuudessa. Tähän käytettiin ei-suomalaisia itsenäisiä yhtiöitä.

Saarto koski raskaasti suomalaista paperinvientiä, mutta myös tähän käytettiin hyväksi havaittua lääkettä, tytäryhtiön myymistä Etelä-Afrikassa toimiville johtajille.

Dokumentissa tulee usealla suulla todistetuksi, ettei liike-elämä kulje poliittisten tuulien mukaan, eikä siihen olisi dokumentissa haastateltujen yritysjohtajien mukaan varaakaan.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto