Hyppää pääsisältöön

Mustavalkoista kauppaa Etelä-Afrikkaan

Etelä-Afrikan kauppasaarto oli poliittisesti kannattavaa, mutta yrityksiltä se vei markkinaosuuksia. Tähän löytyi kuitenkin lääkkeitä.

Timo-Erkki Heinon dokumentissa kerrotaan kaupankäynnistä ja teollisuuden toiminnasta Etelä-Afrikassa apartheidin aikana.

Eduskunta sääti vuonna 1987, että suomalaisyrityksillä oli kauppakielto Etelä-Afrikkaan. Suomi oli osa rintamaa, johon kuuluivat mm. EY-maat, Pohjoismaat sekä Yhdysvallat ja Kanada.

Osa suomalaisyrityksistäkin kiersi tarkoituksella saartoa. Esimerkiksi paperikoneita valmistettiin muualla kuin Suomessa, jottei lakia suoraan rikottaisi.

Suomalaisyrityksiä oli mukana myös erilaisissa laajennusprojekteissa Etelä-Afrikan teollisuudessa. Tähän käytettiin ei-suomalaisia itsenäisiä yhtiöitä.

Saarto koski raskaasti suomalaista paperinvientiä, mutta myös tähän käytettiin hyväksi havaittua lääkettä, tytäryhtiön myymistä Etelä-Afrikassa toimiville johtajille.

Dokumentissa tulee usealla suulla todistetuksi, ettei liike-elämä kulje poliittisten tuulien mukaan, eikä siihen olisi dokumentissa haastateltujen yritysjohtajien mukaan varaakaan.

Kommentit
 • Möttönen ja Vehtaaja ratkovat Tehtäviä isolla T:llä

  Raija Orasen lastenkuunnelmasarja nyt pysyvästi Areenassa.

  Raija Oranen on urallaan kirjoittanut niin romaaneja, lastenkirjoja, novelleja kuin elokuva- ja televisokäsikirjoituksia. Hänen esikoislastenkirjansa Möttönen ja vehtaaja ilmestyi vuonna 1979 ja siitä tehtiin samaisena vuonna Ylelle radiokuunnelma. Lukijoina toimivat Jyrki Kovaleff, Aune Lind, Seppo Kolehmainen sekä Lea Pennanen-Mattila.

 • Pullantuoksuinen Hannes vaiko bensankatkuinen Sulo? Testaa, kuka tv-sarjojemme isähahmoista olet!

  Elävän arkiston leikkimielinen isyystesti.

  Oletko isänä Kotikadun Hannes vaiko Rintamäkeläisten Antti? Tai vaikkapa Kyllä isä osaa -sarjan isä? Se selviää tekemällä Elävän arkiston leikkimielisen isyystestin: valitse vastauksista vaihtoehto, joka kuvaa itseäsi parhaiten. Halutessasi voit toki myös selvittää, ketä suomalaista draamaisää oma isäsi muistuttaa. Onnea matkaan!

 • Venäläisen kirjanpitäjän traaginen kuolema käynnisti pitkän ketjun – Likaisen rahan liikkeitä etsitään eurooppalaisista pankeista

  Rahanpesuepäilyjä myös Suomessa toimivissa pankeissa.

  Eurooppalaiset pankit ovat joutuneet viime vuosina useiden rahanpesuepäilyjen kohteeksi. Viimeksi esillä on ollut Danske Bankin sekä Nordean epäillyt yhteydet rikollisen venäläisen rahan pesuoperaatioihin. Yksi epäilty rikollisen rahan lähde liittyy Sergei Magnitskin traagiseen tapaukseen. Ulkolinja kertoi tutkintavankeudessa epäselvissä oloissa kuolleen moskovalaisen kirjanpitäjän kohtalosta ohjelmassa Kuollut mies tuomiolla vuonna 2013.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto