Hyppää pääsisältöön

Keskustelua elokuvan käsikirjoittamisesta

Leonardo Da Vinci kirjoitti itselleen muistisäännön: "Ajattele aina kangasta. Ensimmäisenä ja viimeisenä, ajattele kangasta."

Käsikirjoittaja Tove Idströmin mielestä tässä pätee kaiken taiteen ydin: se on kommunikaatiota ihmiseltä toiselle — sillä on tekijä ja kokija. Eroaako elokuvan käsikirjoittaminen muusta kirjoittamisesta?

Mitä pitää ottaa huomioon? Mikä on ohjauksen suhde käsikirjoitukseen? Onko kotimainen käsikirjoittaminen sisäänpäin kääntynyttä?

Yle Teemalla 2006 lähetetyssä Manu Haapalaisen luotsaaman Kinoklubin jaksossa ovat keskustelemassa Tove Idströmin lisäksi käsikirjoittajat Aleksi Bardy sekä Mika Ripatti.

Teksti: Janne Leppänen

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto