Hyppää pääsisältöön

Apollo-yhtye

Apollo oli suomalaisen raskaan rockin uranuurtajayhtye. Vuonna 1970 se säesti rajua shokkiteatteria tv-näytelmässä Näyttelijä.

Tietolaatikko

Näyttelijä-näytelmän pääosissa: Eero Melasniemi ja Kristiina Halkola. Mukana: Aili Montonen, Martti Pennanen, Liisa Palteisto, Pirjo Koljonen, Jyrki Schreck, Tarja-Tuulikki Tarsala, Iris-Lilja Lassila, Pekka Autiovuori, Esa Virkkunen, Carl-Erik Lindholm, Eila Rinne, Pirjo Viitanen, Eero Raittinen ja Erik Uddström (Hannibal).
You Shook Me. Säv. Earl Hooker, san. Willie Dixon.
Goin´ Up the Country (Bulldoze Blues). Säv. Henry Thomas, san. Henry Thomas & Alan Wilson.

Apollo syntyi vuonna 1969 entisten Topmost- ja Soulset-soittajien voimin. Bändin ensimmäinen innoittaja oli brittiläinen bluesrockyhtye Led Zeppelin. Myöhemmin tärkeäksi vaikuttajaksi nousi amerikkalainen psykedeelinen jytäbändi Steppenwolf.

Apollolla oli apunaan kaksi innokasta pr-ihmistä ja sen soittajia nähtiin mm. lehtien muotikuvissa. Bändi kuvattiin Stump-lehteen pelkissä vartalomeikeissä, ja ainakin kerran se esiintyi konsertissa Yleisradion puvustosta lainatuissa prameissa esiintymisasuissa.

Vuonna 1969 Apollo toimi Steppenwolfin lämmittelijänä Helsingin Kulttuuritalolla. Seuraavana vuonna se nähtiin tv:ssä Näyttelijä-näytelmän musiikkikohtauksissa, joiden ilmeisenä esikuvana olivat Dannyn shokkiefektejä tavoittelevat lavashow´t.

Apollo teki vuonna 1970 melko vähälle huomiolle jääneen suomenkielisen LP-levyn. Yhtye hajosi pian tämän jälkeen, ja jäsenet jatkoivat musiikin tekemistä kukin tahollaan.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto