Hyppää pääsisältöön

Apollo-yhtye

Apollo oli suomalaisen raskaan rockin uranuurtajayhtye. Vuonna 1970 se säesti rajua shokkiteatteria tv-näytelmässä Näyttelijä.

Tietolaatikko

Näyttelijä-näytelmän pääosissa: Eero Melasniemi ja Kristiina Halkola. Mukana: Aili Montonen, Martti Pennanen, Liisa Palteisto, Pirjo Koljonen, Jyrki Schreck, Tarja-Tuulikki Tarsala, Iris-Lilja Lassila, Pekka Autiovuori, Esa Virkkunen, Carl-Erik Lindholm, Eila Rinne, Pirjo Viitanen, Eero Raittinen ja Erik Uddström (Hannibal).
You Shook Me. Säv. Earl Hooker, san. Willie Dixon.
Goin´ Up the Country (Bulldoze Blues). Säv. Henry Thomas, san. Henry Thomas & Alan Wilson.

Apollo syntyi vuonna 1969 entisten Topmost- ja Soulset-soittajien voimin. Bändin ensimmäinen innoittaja oli brittiläinen bluesrockyhtye Led Zeppelin. Myöhemmin tärkeäksi vaikuttajaksi nousi amerikkalainen psykedeelinen jytäbändi Steppenwolf.

Apollolla oli apunaan kaksi innokasta pr-ihmistä ja sen soittajia nähtiin mm. lehtien muotikuvissa. Bändi kuvattiin Stump-lehteen pelkissä vartalomeikeissä, ja ainakin kerran se esiintyi konsertissa Yleisradion puvustosta lainatuissa prameissa esiintymisasuissa.

Vuonna 1969 Apollo toimi Steppenwolfin lämmittelijänä Helsingin Kulttuuritalolla. Seuraavana vuonna se nähtiin tv:ssä Näyttelijä-näytelmän musiikkikohtauksissa, joiden ilmeisenä esikuvana olivat Dannyn shokkiefektejä tavoittelevat lavashow´t.

Apollo teki vuonna 1970 melko vähälle huomiolle jääneen suomenkielisen LP-levyn. Yhtye hajosi pian tämän jälkeen, ja jäsenet jatkoivat musiikin tekemistä kukin tahollaan.

Teksti: Jukka Lindfors