Hyppää pääsisältöön

Asa: Roihuvuori ja Punainen tiili

Vuonna 2001 ilmestynyttä Avaimen (myöh. Asa) debyyttialbumia Punaista tiiltä pidetään yhtenä suomihiphopin peruskivistä.

Tietolaatikko

Roihuvuori: Wretch/pseud/(säv), Avain/pseud/(san), Jurassikki/pseud/(san)
Punainen tiili: Jukka Immonen(säv), Avain/pseud/(san)

Pian levyn ilmestymisen jälkeen Avain irtisanoi tuoreen sopimuksensa Warnerille. Samalla oikeudet taiteilijanimeen jäivät levy-yhtiölle.

Parin vuoden hiljaiselon jälkeen Avaimesta tuli Asa, taustalle tuli bändi, sanoitukset muuttuivat abstrakteiksi ja musiikki hiphopin valtavirrasta folkimpaan suuntaan.

Vuoden 2006 Pipefest-keikaltaan Asa oli kuitenkin jättänyt bändinsä kotiin ja ottanut mukaansa dj:n sekä rumpalin. Monen mieliksi setistä löytyi tällä kertaa myös vanhempaa tuotantoa.

Ronskit, yksiselitteiset, vahvasti vasemmistohenkiset ja sopivasti naiivit lyriikat sekä 90-luvulle kumartavat mainstream-biitit toimivat kyseisessä ympäristössä erinomaisesti.

Teksti: Janne Leppänen

Kommentit
  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto