Yhdestä kulkueesta koko viikon kestäväksi festivaaliksi kasvanut Helsinki Pride tuo sateenkaaren värit kaupunkiin ja nostaa juhlien esiin ihmisoikeuksia. Pride-juhlan juuret on Yhdysvalloissa, Suomessa Pride-kulkueita edelsivät Setan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tasavertaisuutta ajavat vapautuspäivät.
Pride sai alkunsa Yhdysvalloista. Poliisien New Yorkissa homobaariin tekemä ratsia 1969 johti mellakointiin, ja sen seurauksena sukupuolivähemmistöjen oikeuksien näkyvään puolustamiseen vanhoillisessa järjestelmässä. Ensimmäiset Gay pridet järjestettiin New Yorkissa ja Los Angelesissa 18.6.1970 mellakoiden vuosipäivänä. Pride-kulkueet ja juhlinta ovat levittäneet värinsä ympäri maailmaa. Tarkoituksena on tuoda esiin sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia, kulttuuria ja yhdenvertaisuutta sekä kokoontua pitämään hauskaa.
Suomessa Pride-juhlan esiaste ovat vuonna 1975 alkaneet Setan vapautuspäivät. Kesällä 1996 vapautuspäivillä mm. palkittiin poliitikkoja, jotka olivat vieneet eduskunnassa eteenpäin lakiehdotusta homojen ja lesbojen parisuhteen virallistamisesta.
Vuodesta 2000 lähtien tapahtumaa on kutsuttu Helsinki Pride -nimellä. Helsingin kadut täyttyvät värikkäistä juhlijoista ja uteliaista kaupunkilaisista, kun Pride-kulkue suuntaa kohti puistojuhlaa. Vuonna 2007 viikko koostui kymmenistä eri tapahtumista ympäri kaupunkia ja keräsi yli kymmenentuhatta kävijää. Vaikka Pride-kulkueita oli ehditty nähdä vuosia, ei kaikille ollut itsestään selvää, miksi homoutta täytyy juhlia.
Kesällä 2010 Pride-kulkueeseen heitettiin savupommeja. Myöhemmin kolme miestä sai tuomion 88 pahoinpitelystä. Tuomittujen katsottiin pahoinpitelyjen lisäksi loukanneen poliittisia toimintaoikeuksia ja kohdistaneen iskunsa nimenomaisesti seksuaalivähemmistöön.
Seuraavana vuonna Pride-kulkueeseen osallistujat saivat marssia tiukkojen turvatoimien saattelemana kaikessa rauhassa helteisessä Helsingissä. Helsinki Pride -tapahtuman yhteydessä käytiin myös keskustelua sukupuolineutraalista avioliitosta ja kasvatuksesta.
Kesällä 2012 Helsinki Pride -tapahtuman ohjelmistossa nähtiin Art is so gay -näyttely. Vihaiset lepakot tervehtivät taidenäyttelyyn tulijaa, mutta muutoin seksuaalisuutta pohtivan näyttelyn ilme on iloinen – suorastaan karnevalistinen. Monet teoksista leikittelevätkin sukupuolen ja ulkonäön teemoilla.
Vuonna 2020 ei Pride-viikkoa juhlita kesäkuussa koronan vuoksi. Tapahtuman korvaa Pride-viikko 7. – 13.9. useine virtuaalitapahtumineen. Viikon suojelijana toimii pääministeri Sanna Marin.
Teeman ja Areenan Pride

Helsinki Pride 2020 -konsertti

Stonewallin perintö

RuPaul's Drag Race UK: Karismaattiset osallistujat kisaavat drag-kuningattaren tittelistä

The Vivienne takes on Hollywood

First Day

Yle Live: Beth Ditto

Kelet - Ole mitä haluat, honey!

Meidän piti kuolla - kun AIDS saapui Tanskaan

Helvetin homo: Norjalaissarja selvittää miksi on yhä niin vaikeaa olla homo?

Manning Up: Koomikon muutos kanadalaisesta naisesta suomalaiseksi mieheksi

Mun sukupuoli

Yle News: Equal Rites

Akuutti: Julia syntyi pojaksi

Kukituksia: Transsukupuoliset kuninkaalliset katsovat peiliin

Mitä on olla nainen?

Skam: 3. tuotantokausi nyt katsottavissa

Ylen aamu: Näkyvätkö seksuaalivähemmistöt kirjallisuudessa?

PRIDE - Ylpeästi minä

Emma Karasjoki - Yle Kioski: Miksi jätkälätkässä ei ole ok olla homo? - “Saattaa sulkea ovia”

All X Panel: All X Panel: “Saanko kysyä sun sukupuolielimistä?” All Trans Panel vastaa

Kaapista ulos: Dokumenttisarja seuraa viittä nuorta homoseksuaalia

Dok: Dok: Mistä on pienet lapset tehty

Ylen aamu: "Kyllähän sä oikeasti homo olet" - millaista on biseksuaalisuus Suomessa?

TLDR MAD: Kun homous oli sairaus

Mikä v*tun trans?

Äiti, olen poika

8 minuuttia: Mitä muutoksia translakiin halutaan?

Ylen aamu: Ylen aamu-tv: Homouden historia Suomessa
