Hyppää pääsisältöön

Pride – ylpeästi omanlaisensa juhla

Helsinki Pride 2010 -kulkue
Helsinki Pride 2010 -kulkuetta Helsinki Pride 2010 -kulkue Kuva: Nilla Nuto Pride,Helsinki Pride,2010,kulkueet

Yhdestä kulkueesta koko viikon kestäväksi festivaaliksi kasvanut Helsinki Pride tuo sateenkaaren värit kaupunkiin ja nostaa juhlien esiin ihmisoikeuksia. Pride-juhlan juuret on Yhdysvalloissa, Suomessa Pride-kulkueita edelsivät Setan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tasavertaisuutta ajavat vapautuspäivät.

Pride sai alkunsa Yhdysvalloista. Poliisien New Yorkissa homobaariin tekemä ratsia 1969 johti mellakointiin, ja sen seurauksena sukupuolivähemmistöjen oikeuksien näkyvään puolustamiseen vanhoillisessa järjestelmässä. Ensimmäiset Gay pridet järjestettiin New Yorkissa ja Los Angelesissa 18.6.1970 mellakoiden vuosipäivänä. Pride-kulkueet ja juhlinta ovat levittäneet värinsä ympäri maailmaa. Tarkoituksena on tuoda esiin sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia, kulttuuria ja yhdenvertaisuutta sekä kokoontua pitämään hauskaa.

Suomessa Pride-juhlan esiaste ovat vuonna 1975 alkaneet Setan vapautuspäivät. Kesällä 1996 vapautuspäivillä mm. palkittiin poliitikkoja, jotka olivat vieneet eduskunnassa eteenpäin lakiehdotusta homojen ja lesbojen parisuhteen virallistamisesta.

Vuodesta 2000 lähtien tapahtumaa on kutsuttu Helsinki Pride -nimellä. Helsingin kadut täyttyvät värikkäistä juhlijoista ja uteliaista kaupunkilaisista, kun Pride-kulkue suuntaa kohti puistojuhlaa. Vuonna 2007 viikko koostui kymmenistä eri tapahtumista ympäri kaupunkia ja keräsi yli kymmenentuhatta kävijää. Vaikka Pride-kulkueita oli ehditty nähdä vuosia, ei kaikille ollut itsestään selvää, miksi homoutta täytyy juhlia.

Kesällä 2010 Pride-kulkueeseen heitettiin savupommeja. Myöhemmin kolme miestä sai tuomion 88 pahoinpitelystä. Tuomittujen katsottiin pahoinpitelyjen lisäksi loukanneen poliittisia toimintaoikeuksia ja kohdistaneen iskunsa nimenomaisesti seksuaalivähemmistöön.

Seuraavana vuonna Pride-kulkueeseen osallistujat saivat marssia tiukkojen turvatoimien saattelemana kaikessa rauhassa helteisessä Helsingissä. Helsinki Pride -tapahtuman yhteydessä käytiin myös keskustelua sukupuolineutraalista avioliitosta ja kasvatuksesta.

Kesällä 2012 Helsinki Pride -tapahtuman ohjelmistossa nähtiin Art is so gay -näyttely. Vihaiset lepakot tervehtivät taidenäyttelyyn tulijaa, mutta muutoin seksuaalisuutta pohtivan näyttelyn ilme on iloinen – suorastaan karnevalistinen. Monet teoksista leikittelevätkin sukupuolen ja ulkonäön teemoilla.

Vuonna 2020 ei Pride-viikkoa juhlita kesäkuussa koronan vuoksi. Tapahtuman korvaa Pride-viikko 7. – 13.9. useine virtuaalitapahtumineen. Viikon suojelijana toimii pääministeri Sanna Marin.

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto