Hyppää pääsisältöön

Pride – ylpeästi omanlaisensa juhla

Helsinki Pride 2010 -kulkue
Helsinki Pride 2010 -kulkuetta Helsinki Pride 2010 -kulkue Kuva: Nilla Nuto pride-kulkueet,Helsinki Pride,2010,kulkueet

Yhdestä kulkueesta koko viikon kestäväksi festivaaliksi kasvanut Helsinki Pride tuo sateenkaaren värit kaupunkiin ja nostaa juhlien esiin ihmisoikeuksia. Pride-juhlan juuret on Yhdysvalloissa, Suomessa Pride-kulkueita edelsivät Setan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tasavertaisuutta ajavat vapautuspäivät.

Pride sai alkunsa Yhdysvalloista. Poliisien New Yorkissa homobaariin tekemä ratsia 1969 johti mellakointiin, ja sen seurauksena sukupuolivähemmistöjen oikeuksien näkyvään puolustamiseen vanhoillisessa järjestelmässä. Ensimmäiset Gay pridet järjestettiin New Yorkissa ja Los Angelesissa 18.6.1970 mellakoiden vuosipäivänä. Pride-kulkueet ja juhlinta ovat levittäneet värinsä ympäri maailmaa. Tarkoituksena on tuoda esiin sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia, kulttuuria ja yhdenvertaisuutta sekä kokoontua pitämään hauskaa.

Suomessa Pride-juhlan esiaste ovat vuonna 1975 alkaneet Setan vapautuspäivät. Kesällä 1996 vapautuspäivillä mm. palkittiin poliitikkoja, jotka olivat vieneet eduskunnassa eteenpäin lakiehdotusta homojen ja lesbojen parisuhteen virallistamisesta.

Vuodesta 2000 lähtien tapahtumaa on kutsuttu Helsinki Pride -nimellä. Helsingin kadut täyttyvät värikkäistä juhlijoista ja uteliaista kaupunkilaisista, kun Pride-kulkue suuntaa kohti puistojuhlaa. Vuonna 2007 viikko koostui kymmenistä eri tapahtumista ympäri kaupunkia ja keräsi yli kymmenentuhatta kävijää. Vaikka Pride-kulkueita oli ehditty nähdä vuosia, ei kaikille ollut itsestään selvää, miksi homoutta täytyy juhlia.

Kesällä 2010 Pride-kulkueeseen heitettiin savupommeja. Myöhemmin kolme miestä sai tuomion 88 pahoinpitelystä. Tuomittujen katsottiin pahoinpitelyjen lisäksi loukanneen poliittisia toimintaoikeuksia ja kohdistaneen iskunsa nimenomaisesti seksuaalivähemmistöön.

Seuraavana vuonna Pride-kulkueeseen osallistujat saivat marssia tiukkojen turvatoimien saattelemana kaikessa rauhassa helteisessä Helsingissä. Helsinki Pride -tapahtuman yhteydessä käytiin myös keskustelua sukupuolineutraalista avioliitosta ja kasvatuksesta.

Kesällä 2012 Helsinki Pride -tapahtuman ohjelmistossa nähtiin Art is so gay -näyttely. Vihaiset lepakot tervehtivät taidenäyttelyyn tulijaa, mutta muutoin seksuaalisuutta pohtivan näyttelyn ilme on iloinen – suorastaan karnevalistinen. Monet teoksista leikittelevätkin sukupuolen ja ulkonäön teemoilla.

Vuonna 2020 Pride-viikkoa ei juhlittu koronan vuoksi. Tapahtuman korvasi syksyllä järjestetty Pride useine virtuaalitapahtumineen. Viikon suojelijana toimi pääministeri Sanna Marin. Vuoden 2021 Pride -viikko palasi jälleen kesäkuussa järjestettäväksi, mutta poikkeusaikojen vuoksi perinteinen kulkue ja Puistojuhla jäivät pois ohjelmistosta.

Kommentit