Hyppää pääsisältöön

Pride – ylpeästi omanlaisensa juhla

Helsinki Pride 2010 -kulkue
Helsinki Pride 2010 -kulkuetta Helsinki Pride 2010 -kulkue Kuva: Nilla Nuto Pride,Helsinki Pride,2010,kulkueet

Yhdestä kulkueesta koko viikon kestäväksi festivaaliksi kasvanut Helsinki Pride tuo sateenkaaren värit kaupunkiin ja nostaa juhlien esiin ihmisoikeuksia. Pride-juhlan juuret on Yhdysvalloissa, Suomessa Pride-kulkueita edelsivät Setan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tasavertaisuutta ajavat vapautuspäivät.

Pride sai alkunsa Yhdysvalloista. Poliisien New Yorkissa homobaariin tekemä ratsia 1969 johti mellakointiin, ja sen seurauksena sukupuolivähemmistöjen oikeuksien näkyvään puolustamiseen vanhoillisessa järjestelmässä. Ensimmäiset Gay pridet järjestettiin New Yorkissa ja Los Angelesissa 18.6.1970 mellakoiden vuosipäivänä. Pride-kulkueet ja juhlinta ovat levittäneet värinsä ympäri maailmaa. Tarkoituksena on tuoda esiin sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia, kulttuuria ja yhdenvertaisuutta sekä kokoontua pitämään hauskaa.

Suomessa Pride-juhlan esiaste ovat vuonna 1975 alkaneet Setan vapautuspäivät. Kesällä 1996 vapautuspäivillä mm. palkittiin poliitikkoja, jotka olivat vieneet eduskunnassa eteenpäin lakiehdotusta homojen ja lesbojen parisuhteen virallistamisesta.

Vuodesta 2000 lähtien tapahtumaa on kutsuttu Helsinki Pride -nimellä. Helsingin kadut täyttyvät värikkäistä juhlijoista ja uteliaista kaupunkilaisista, kun Pride-kulkue suuntaa kohti puistojuhlaa. Vuonna 2007 viikko koostui kymmenistä eri tapahtumista ympäri kaupunkia ja keräsi yli kymmenentuhatta kävijää. Vaikka Pride-kulkueita oli ehditty nähdä vuosia, ei kaikille ollut itsestään selvää, miksi homoutta täytyy juhlia.

Kesällä 2010 Pride-kulkueeseen heitettiin savupommeja. Myöhemmin kolme miestä sai tuomion 88 pahoinpitelystä. Tuomittujen katsottiin pahoinpitelyjen lisäksi loukanneen poliittisia toimintaoikeuksia ja kohdistaneen iskunsa nimenomaisesti seksuaalivähemmistöön.

Seuraavana vuonna Pride-kulkueeseen osallistujat saivat marssia tiukkojen turvatoimien saattelemana kaikessa rauhassa helteisessä Helsingissä. Helsinki Pride -tapahtuman yhteydessä käytiin myös keskustelua sukupuolineutraalista avioliitosta ja kasvatuksesta.

Kesällä 2012 Helsinki Pride -tapahtuman ohjelmistossa nähtiin Art is so gay -näyttely. Vihaiset lepakot tervehtivät taidenäyttelyyn tulijaa, mutta muutoin seksuaalisuutta pohtivan näyttelyn ilme on iloinen – suorastaan karnevalistinen. Monet teoksista leikittelevätkin sukupuolen ja ulkonäön teemoilla.

Pride-kulkue 2018 -lähetyksessä Rosa Kettumäen ja Sean Ricksin vieraina mm. Saara Aalto, tubettajatähti Tuure Boelius ja Jani Toivola. Kulkuetunnelmia välittävät Kioskin Essi Lamppu ja Emma Karasjoki.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto