Hyppää pääsisältöön

Pride – ylpeästi omanlaisensa juhla

Helsinki Pride 2010 -kulkue
Helsinki Pride 2010 -kulkuetta Helsinki Pride 2010 -kulkue Kuva: Nilla Nuto Pride,Helsinki Pride,2010,kulkueet

Yhdestä kulkueesta koko viikon kestäväksi festivaaliksi kasvanut Helsinki Pride tuo sateenkaaren värit kaupunkiin ja nostaa juhlien esiin ihmisoikeuksia. Pride-juhlan juuret on Yhdysvalloissa, Suomessa Pride-kulkueita edelsivät Setan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tasavertaisuutta ajavat vapautuspäivät.

Pride sai alkunsa Yhdysvalloista. Poliisien New Yorkissa homobaariin tekemä ratsia 1969 johti mellakointiin, ja sen seurauksena sukupuolivähemmistöjen oikeuksien näkyvään puolustamiseen vanhoillisessa järjestelmässä. Ensimmäiset Gay pridet järjestettiin New Yorkissa ja Los Angelesissa 18.6.1970 mellakoiden vuosipäivänä. Pride-kulkueet ja juhlinta ovat levittäneet värinsä ympäri maailmaa. Tarkoituksena on tuoda esiin sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia, kulttuuria ja yhdenvertaisuutta sekä kokoontua pitämään hauskaa.

Suomessa Pride-juhlan esiaste ovat vuonna 1975 alkaneet Setan vapautuspäivät. Kesällä 1996 vapautuspäivillä mm. palkittiin poliitikkoja, jotka olivat vieneet eduskunnassa eteenpäin lakiehdotusta homojen ja lesbojen parisuhteen virallistamisesta.

Vuodesta 2000 lähtien tapahtumaa on kutsuttu Helsinki Pride -nimellä. Helsingin kadut täyttyvät värikkäistä juhlijoista ja uteliaista kaupunkilaisista, kun Pride-kulkue suuntaa kohti puistojuhlaa. Vuonna 2007 viikko koostui kymmenistä eri tapahtumista ympäri kaupunkia ja keräsi yli kymmenentuhatta kävijää. Vaikka Pride-kulkueita oli ehditty nähdä vuosia, ei kaikille ollut itsestään selvää, miksi homoutta täytyy juhlia.

Kesällä 2010 Pride-kulkueeseen heitettiin savupommeja. Myöhemmin kolme miestä sai tuomion 88 pahoinpitelystä. Tuomittujen katsottiin pahoinpitelyjen lisäksi loukanneen poliittisia toimintaoikeuksia ja kohdistaneen iskunsa nimenomaisesti seksuaalivähemmistöön.

Seuraavana vuonna Pride-kulkueeseen osallistujat saivat marssia tiukkojen turvatoimien saattelemana kaikessa rauhassa helteisessä Helsingissä. Helsinki Pride -tapahtuman yhteydessä käytiin myös keskustelua sukupuolineutraalista avioliitosta ja kasvatuksesta.

Kesällä 2012 Helsinki Pride -tapahtuman ohjelmistossa nähtiin Art is so gay -näyttely. Vihaiset lepakot tervehtivät taidenäyttelyyn tulijaa, mutta muutoin seksuaalisuutta pohtivan näyttelyn ilme on iloinen – suorastaan karnevalistinen. Monet teoksista leikittelevätkin sukupuolen ja ulkonäön teemoilla.

Pride-kulkue 2018 -lähetyksessä Rosa Kettumäen ja Sean Ricksin vieraina mm. Saara Aalto, tubettajatähti Tuure Boelius ja Jani Toivola. Kulkuetunnelmia välittävät Kioskin Essi Lamppu ja Emma Karasjoki.

Kommentit
  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto