Hyppää pääsisältöön

Dr. Feelgood Kuusrockissa

Brittiläisen Dr. Feelgoodin hurja ja siloittelematon rhythm and blues teki syvän vaikutuksen suomalaisyleisöön vuonna 1975.

Tietolaatikko

She Does It Right. Säv. ja san. Wilko Johnson.
Roxette. Säv. ja san. Wilko Johnson.

Dr. Feelgood perustettiin Thamesin suistossa sijaitsevassa Canvey Islandin öljykaupungissa vuonna 1971. Sen edustama ”pubrock” oli vahvassa ristiriidassa aikakauden suosiman taiteellisen progemusiikin kanssa.

Progebändien sadunomaiset kertomukset sopivat lapsille, kitaristi Wilko Johnson lohkaisee Iltatähden haastattelussa.

Kesällä 1975 Dr. Feelgood esiintyi Oulun Kuusrockissa ja Kaivopuiston ilmaiskonsertissa. Punklehti Hilseen perustaja Kimmo Miettinen on muistellut laahustaneensa ”zombimaisesti muiden mukana lavan eteen” ja tuijottaneensa suu auki neljää rähjäistä rytmibluesin paahtajaa.

Kumpikin bändin ensimmäisistä albumeista nousi Suomessa myyntilistojen kymmenen parhaan joukkoon. Se rikkoi myös Tavastia-klubin oluenmyyntiennätyksiä.

Dr. Feelgood oli ennen kaikkea vaikuttava livebändi, jonka kaksi tärkeintä elementtiä olivat Lee Brilleaux´n raaka laulutyyli ja Wilko Johnsonin omintakeinen kitarointi.

Johnson jätti bändin vuonna 1977. Yhtye jatkaa edelleen toimintaansa, vaikka siinä ei ole mukana yhtään alkuperäisjäsentä.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit