Hyppää pääsisältöön

Elämän turisti

Markku Heikkisen toimittamassa radio-ohjelmassa pysähdytään tunniksi eutanasian, hyvän kuoleman kulttuurin äärelle.

Tietolaatikko

Passiivinen eutanasia, hoidon lopettaminen, on Suomen laissa sallittua. Aktiivinen elintoimintojen lopettaminen (aktiivinen eutanasia) on rikos ja siitä voi saada jopa 8 vuotta vankeutta.
Alankomaiden tavoin eutanasiaan on suhtauduttu sallivasti mm. Sveitsissä ja Belgiassa, vaikka kyseessä lienee periaatteellisesti rikos. Yhdysvalloissa Oregonin osavaltiossa lääkärit ovat saaneet avustaa parantumattomasti sairaita. Vaikka useimmissa maissa laki kieltää aktiivisen eutanasia, ei sitä harjoittavia lääkäreitä aina rangaista. Hyvän kuoleman etiikkaa eletään todeksi katsomalla läpi sormien.
Zürichissä on Dignitas- järjestön tarjoamaan kuolinapuun turvautunut 947 ihmistä kymmenen ensimmäisen toimintavuoden aikana. Yli 80 prosenttia jäsenistä on muita kuin sveitsiläisiä. Suurin osa on ollut saksalaisia, sveitsiläisiä ja brittejä. Suomalaisia on jäsenlistalla yhdistyksen ilmoituksen mukaan alta kymmenen.

Aiheesta keskustelevat uskontotieteilijä Leila Jylhänkangas, Terhokodin ylilääkäri ja saattohoitolääkäri Juha Hänninen sekä Exitus ry:n puheenjohtaja Jaakko Ojanne.

Kaari Utrion vuonna 2009 tekemä provokatiivinen esitys kuolinpilleristä aktivoi ikuisuuksia jatkuneen vanhusten hoitokeskustelun rinnalle huolestuneita huokauksia eutanasiasta.

Utrion räväkkää ulostuloa ei taidettu oikein ymmärtää. Mutta ei kristilliseksi ajattelijaksi tunnistettava kirjailija Minna Canthkaan pokannut kiitosta kirjoittaessaan ensimmäistä kertaa Suomessa armokuolemasta novellissaan Köyhää kansaa vuonna 1886.

Raamatun Saarnaaja todistaa väkevästi, että ei mitään uutta auringon alla. On aika tulla ja lähteä - kuka sen sitten lopulta määrääkään?

Itsemurha ei ole Suomessa rikos. Joka toinen päivä yli 65-vuotias tekee Suomessa itsemurhan, mutta tekojen takana piilevä ahdistus ei tule kuuleviin korviin. Tiedä vaikka laki eutanasiasta, siis tietoisuus säällisen ja kivuttoman poismenon mahdollisuudesta, vähentäisi vanhojen ihmisten kokemaa ahdistusta ja itsemurhia.

Tiedä vaikka elämään väsyneelle annettu mahdollisuus, eräänlainen takaportti päättää päivänsä arvokkaasti ja syyllistämättä, voisi ylläpitää paradoksaalisesti elämän halua. Kirjailija Andrew Solomon pitää "rationaalisen itsemurhan" hyväksymistä myös keinona ehkäistä sitä.

Teksti: Susa Hölttä

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto