Hyppää pääsisältöön

Elokuvia yöttömässä yössä

Sodankylän elokuvajuhlat ovat alusta lähtien koonneet nimekkäitä vieraita, joita Lapin yötön yö hämmästyttää. Keskustelut ja haastattelut elokuvantekijöiden kanssa vetävät puoleensa myös mediaa.

Alusta lähtien Sodankylän elokuvajuhlia on leimannut laadukas ohjelmisto, nimekkäät vieraat ja eksoottisen sijainnin näissä herättämä hartaus.

Sodankylässä tuijotetaan elokuvien lisäksi keskiyön aurinkoa, jota ulkomaiset vieraat jaksavat hämmästellä. Japanilaisen Kishiro Kusakaben mielestä keskiyön aurinko tuntuu täysin epätodelliselta.


Tähtivieraat pääsevät myös tutustumaan Lapin luontoon ja saavat mahdollisuuden huuhtoa kultaa.

Elävän arkiston näyte on Marjaana Mykkäsen ensimmäisiltä elokuvajuhlilta tallentemasta dokumentista Kohtauksia keskiyön auringon alla.

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto