Hyppää pääsisältöön

Krishna-liike Suomessa

Onnellinen hymy kareilee oranssiin kaapuun verhoutuneen miehen huulilla. Mies on Krishna -liikkeen jäsen ja sitoutunut noudattamaan liikkeen oppia ja elämäntapaa, periaatteita, jotka kieltävät monille välttämättömät nautinnot.

Krishna -liikkeen jäsenet pyrkivät noudattamaan neljää periaatetta, joissa kieltäydytään lihansyönnistä, uhkapeleistä, päihteistä ja seksistä. Krishnaan uskovien elämä on kurinalaista, temppelissä noudateen tiukkoja aikatauluja ja työtehtäviä.

Yksi keskeinen piirre on mietiskely, jonka uskotaan poistavan pahaa karmaa. Apuna on mantra eli uskonnollinen runo. Se koostuu liikkeen jumalan nimistä: Hare, Krishna ja Rama. Mantraa toistetaan jopa satoja tai tuhansia kertoja päivässä. Mantra auttaa mietiskelyyn keskittymisessä.

Vaikka harekrishnoja on Suomessa vain pieni joukko, he erottuvat kaupunkien kaduilla oranseissa asuissaan. He levittävät sanomaansa myymällä Krishna-kirjallisuutta, intialaisperäisiä herkkuja sekä laulamalla, soittamalla ja tanssimalla.

Suomessa Krishna -liike (ISKCON) on ollut virallisesti rekisteröity uskonnollinen yhdyskunta vuodesta 1984 alkaen. Bhaktivedanta Swami Prabhupadan on suomalaisille Krishna -liikkeen jäsenille keskeinen henkilö ja opettaja. Uushindulaisella liikkeellä on Suomessa alle sata virallista jäsentä. Liikkeelle keskeisiä piirteitä ovat Krishna -jumalan palvonta ja aktiivinen lähetystyö.

Kommentit