Hyppää pääsisältöön

Pahoinvointia hyvinvointivaltiossa

Ohjelmassa Pahoinvointia hyvinvointivaltiossa vuodelta 1970 tarkastellaan suomalaisen yhteiskunnan nurjempaa puolta, mielenterveysongelmaisia, alkoholisteja, vammautuneita ja vankeja.

”Meillä on kiire. Meidän on oltava toisia parempia, meidän on seurattava muotia ja menestyttävä. Olemme luoneet itseemme ja ympäristöömme stressin” todetaan yhteiskunnan ongelmia ruotivassa ohjelmassa vuodelta 1970.

Psykiatri Claes Andersson painottaa kasvatuksen ja tasapainoisen lapsuuden merkitystä:

Laastaroimme ihmisen psyykkistä olemusta sen sijaan, että turvaisimme lapsuuden psyykkisen kehityksen.

Yhteiskunnasta vieraantuminen lisää stressiä ja stressi vieraantumista. Vieraantumisella tarkoitetaan vallanpuutetta ja voimattomuutta oman elämänsä suhhteen. Henkilö kokee, ettei hän pysty vaikuttamaan asioihin, muut tekevät ratkaisut hänen puolestaan ja hän on vain vallan välikappale.

Vieraantunut ihminen kokee usein tarkoituksettomuuden tunteita ja ettei elämällä ole merkitystä. Hän vieraantuu yhteisönsä käyttäytymismalleista, eristäytyy sosiaalisesta kanssakäymisestä ja jää yksinäiseksi.

Ohjelmassa pohditaan myös suomalaisten alkoholinkäyttöä: ”Alkoholi on meille suomalaisille usein hyödyllistä. Kasvatus on tehnyt meidät estoisiksi. Kohtuullisessa humalatilassa pystymme solmimaan jopa ystävyyssuhteita ja vapautumaan. Sitä paitsi vieraantuneen, yksinäisen ihmisen pako alkoholiin nykyisen kulutusyhteiskunnan todellisuudesta aika ajoin, on mielenterveyden kannalta välttämätöntä. ”

Alkoholilla nähtiin myös suotuisia vaikutuksia ja ohjelman selostaja toteaakin, että tilalle olisi keksittävä uusi aine, jolla olisi alkoholin hyvät puolet, muttei huonoja. Helsingin Lauttasaaren sillan alla kuvatut talousspriitä juovat miehet ovat esimerkki juomisen synkästä puolesta.

  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto