Hyppää pääsisältöön

Pahoinvointia hyvinvointivaltiossa

Ohjelmassa Pahoinvointia hyvinvointivaltiossa vuodelta 1970 tarkastellaan suomalaisen yhteiskunnan nurjempaa puolta, mielenterveysongelmaisia, alkoholisteja, vammautuneita ja vankeja.

”Meillä on kiire. Meidän on oltava toisia parempia, meidän on seurattava muotia ja menestyttävä. Olemme luoneet itseemme ja ympäristöömme stressin” todetaan yhteiskunnan ongelmia ruotivassa ohjelmassa vuodelta 1970.

Psykiatri Claes Andersson painottaa kasvatuksen ja tasapainoisen lapsuuden merkitystä:

Laastaroimme ihmisen psyykkistä olemusta sen sijaan, että turvaisimme lapsuuden psyykkisen kehityksen.

Yhteiskunnasta vieraantuminen lisää stressiä ja stressi vieraantumista. Vieraantumisella tarkoitetaan vallanpuutetta ja voimattomuutta oman elämänsä suhhteen. Henkilö kokee, ettei hän pysty vaikuttamaan asioihin, muut tekevät ratkaisut hänen puolestaan ja hän on vain vallan välikappale.

Vieraantunut ihminen kokee usein tarkoituksettomuuden tunteita ja ettei elämällä ole merkitystä. Hän vieraantuu yhteisönsä käyttäytymismalleista, eristäytyy sosiaalisesta kanssakäymisestä ja jää yksinäiseksi.

Ohjelmassa pohditaan myös suomalaisten alkoholinkäyttöä: ”Alkoholi on meille suomalaisille usein hyödyllistä. Kasvatus on tehnyt meidät estoisiksi. Kohtuullisessa humalatilassa pystymme solmimaan jopa ystävyyssuhteita ja vapautumaan. Sitä paitsi vieraantuneen, yksinäisen ihmisen pako alkoholiin nykyisen kulutusyhteiskunnan todellisuudesta aika ajoin, on mielenterveyden kannalta välttämätöntä. ”

Alkoholilla nähtiin myös suotuisia vaikutuksia ja ohjelman selostaja toteaakin, että tilalle olisi keksittävä uusi aine, jolla olisi alkoholin hyvät puolet, muttei huonoja. Helsingin Lauttasaaren sillan alla kuvatut talousspriitä juovat miehet ovat esimerkki juomisen synkästä puolesta.

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto