Hyppää pääsisältöön

Rauhanturvaajat

”Rauhanturvaajat” on Arvi Lindin toimittama filmiraportti suomalaisen rauhanturvaajajoukon arjesta Suezin kanava-alueella vuonna 1974.

Syksyn 1956 Egyptin ja Israelin, tukenaan Iso-Britannia ja Ranska, välille puhjenneen Suezin kriisin seurauksena YK päätti lähettää kanava-alueelle joukon rauhanturvaajia.

Tästä väliintulosta muodostui kymmenen jäsenmaan joukoista koostunut UNEF (United Nations Emergency Force). Se valvoi rauhaa alueella aina vuoden 1967 toukokuuhun asti, kunnes joutui alkuperäisessä rauhansopimuksessa olleen pykälän perusteella vetäytymään Egyptin hallituksen käskystä. Tämän jälkeen Egypti hyökkäsi Israeliin.

Syksyllä 1973 Neuvostoliitto oli uhannut puuttua sotilaallisesti Egyptin ja Israelin väliseen konfliktiin. Tästä pelästyneenä YK aloitti erittäin nopealla aikataululla uuden operaation valmistelun alueella. Uusi rauha solmittiin ja sitä valvomaan perustettiin UNEF II, jonka ensimmäiset joukot tuotiin alueelle välittömästi rauhanehtojen hyväksymisen jälkeen.

UNEF II:n tehtävä oli loitontaa Israelin ja Egyptin armeijat toisistaan ja järjestää neuvottelut sotilasjohtojen välillä. Neuvottelut johtivat lopulta Israelin päätökseen vetäytyä kokonaan Siinailta 1975. Avaintekijä tähän oli juuri rauhanturvatehtävän nopea toimeenpano.

”Rauhanturvaajat” on kaksiosainen dokumentti, joka pureutuu UNEF II:n suomalaispataljoonan toimintaan Suezin kaupungissa ja Siinain autiomaahan tehdyllä puskurivyöhykkeellä.

Pääosassa ovat tavalliset rauhanturvaajat, jotka kertovat elämästään ja kokemuksistaan autiomaassa. Toisen osan lopuksi Lind haastattelee myös suomalaiskenraali Ensio Siilasvuota, joka näytteli keskeistä roolia rauhanneuvotteluiden onnistumisessa.

Teksti: Janne Leppänen

Kommentit