Hyppää pääsisältöön

Tommy Tabermann: Jätä siemen, älä haavaa

Kun kirjailija Tommy Tabermann meni elokuussa 2009 aivokirurgin vastaanotolle, hän sai kuulla tylyt tosiasiat. Yleensä kyseisen tyyppiseen aivokasvaimeen sairastuneet kuolevat vuoden kuluessa syövän toteamisesta.

– Hyvä tietää, mutta ei koske minua, vastasi Tabermann lääkärille ykskantaan ja päätti takertua lujasti kiinni elämään.

Valvottuaan monta yötä ja pantuaan asiat omassa mielessään järjestykseen Tabermann kävi taisteluun, josta hän kertoi Maarit Tastulan haastattelussa.

Tabermann pohtii ohjelmassa laajemminkin, miksi kuolema on yhteiskuntamme viimeinen tabu, vaikea ja ahdistava osa elämää, joka mieluummin piilotetaan laitoksiin ja kätketään pois silmistä.

Hän yrittää ymmärtää jopa viikatemiestä ja uskoo, että kaikesta epäoikeudenmukaisuudestaan huolimatta miehen työssä on jokin järki ja tarkoitus. Mutta mikä, se jää salaisuudeksi. Viimeistä totuutta odotellessa kannattaa keskittää voimansa tämänpuoleiseen elämään.

— Me tulimme tänne lyhyelle vierailulle. Jättäkäämme jälkeen siemen, ei haavaa, kirjoittaa runoilija-Tabermann ja kansalainen Tabermann on lujasti samaa mieltä.

Tabermannin kuoli 1.7.2010 62-vuotiaana.

Teksti: Yle juttuarkisto: Seitsemäs taivas

Tietolaatikko

Tommy Tabermann oli suomalainen runoilija, kirjailija ja poliitikko.

Tabermann toimi myös TV1:n Uutisvuoto-ohjelmassa, jossa hän esiintyi kapteenina yhdeksän vuoden ajan. Hän työskenteli pitkään myös toimittajana muun muassa Ylen Radiouutisissa 1970-luvulla.

Esikoisteos, runokokoelma Ruusuja Rosa Luxemburgille, ilmestyi 1970.

Runoilijaliitto valitsi tuotteliaan Tabermannin Vuoden Runoilijaksi vuonna 1995.

Tommy Tabermann valittiin eduskuntaan vuonna 2007 sosiaalidemokraattisesta puolueesta Uudenmaan vaalipiiristä.

Suomen suosituimpiin runoilijoihin kuulunut Tabermann julkaisi lähes 80 teosta.

Otavan aikoo julkaista Tabermannin viimeiseksi jääneen runokokoelman Amen syksyllä 2010. Syksyllä ilmestyy myös Tabermannista kertova elämäkerta.

Kommentit