Hyppää pääsisältöön

Tommy Tabermann: Jätä siemen, älä haavaa

Kun kirjailija Tommy Tabermann meni elokuussa 2009 aivokirurgin vastaanotolle, hän sai kuulla tylyt tosiasiat. Yleensä kyseisen tyyppiseen aivokasvaimeen sairastuneet kuolevat vuoden kuluessa syövän toteamisesta.

– Hyvä tietää, mutta ei koske minua, vastasi Tabermann lääkärille ykskantaan ja päätti takertua lujasti kiinni elämään.

Valvottuaan monta yötä ja pantuaan asiat omassa mielessään järjestykseen Tabermann kävi taisteluun, josta hän kertoi Maarit Tastulan haastattelussa.

Tabermann pohtii ohjelmassa laajemminkin, miksi kuolema on yhteiskuntamme viimeinen tabu, vaikea ja ahdistava osa elämää, joka mieluummin piilotetaan laitoksiin ja kätketään pois silmistä.

Hän yrittää ymmärtää jopa viikatemiestä ja uskoo, että kaikesta epäoikeudenmukaisuudestaan huolimatta miehen työssä on jokin järki ja tarkoitus. Mutta mikä, se jää salaisuudeksi. Viimeistä totuutta odotellessa kannattaa keskittää voimansa tämänpuoleiseen elämään.

— Me tulimme tänne lyhyelle vierailulle. Jättäkäämme jälkeen siemen, ei haavaa, kirjoittaa runoilija-Tabermann ja kansalainen Tabermann on lujasti samaa mieltä.

Tabermannin kuoli 1.7.2010 62-vuotiaana.

Teksti: Yle juttuarkisto: Seitsemäs taivas

Tietolaatikko

Tommy Tabermann oli suomalainen runoilija, kirjailija ja poliitikko.

Tabermann toimi myös TV1:n Uutisvuoto-ohjelmassa, jossa hän esiintyi kapteenina yhdeksän vuoden ajan. Hän työskenteli pitkään myös toimittajana muun muassa Ylen Radiouutisissa 1970-luvulla.

Esikoisteos, runokokoelma Ruusuja Rosa Luxemburgille, ilmestyi 1970.

Runoilijaliitto valitsi tuotteliaan Tabermannin Vuoden Runoilijaksi vuonna 1995.

Tommy Tabermann valittiin eduskuntaan vuonna 2007 sosiaalidemokraattisesta puolueesta Uudenmaan vaalipiiristä.

Suomen suosituimpiin runoilijoihin kuulunut Tabermann julkaisi lähes 80 teosta.

Otavan aikoo julkaista Tabermannin viimeiseksi jääneen runokokoelman Amen syksyllä 2010. Syksyllä ilmestyy myös Tabermannista kertova elämäkerta.

Kommentit
 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.

 • Elävä arkisto tammikuussa

  Tammikuisia aiheita Elävän arkiston tarjonnassa.

  Juhlat on juhlittu ja lahjakirjat luettu, härkäviikot edessä. Päivä sentään alkaa pidetä. Kun kinkkua on sulateltu raikkaassa talvisäässä, on hyvästi aikaa syventyä Elävän arkiston runsaaseen tarjontaan, josta tammikuussakin löytyy paljon tietoa ja viihdykettä. Draamaa Tammikuu tarjoaa tuhdin paketin toivottua klassikkodraamaa, kun 14.1.