Hyppää pääsisältöön

Ultra Bra suojeli meitä kaikelta

Ultra Brata voidaan pitää yhtenä 1990-luvun loppupuolen merkittävimmistä yhtyeistä kotimaisen pop-musiikin saralla. Sen tunnetuimpia kappaleita on Sinä lähdit pois, joka on yhtyeen menestyneimmän Kroketti-albumin ainoa single-julkaisu.

Ultra Bra oli pop- ja rockyhtye, joka toimi vuosina 1994 - 2001. Yhtye sai alkunsa, kun Olli Virtaperko ja Kerkko Koskinen päättivät osallistua silloisen Suomen demokraattisen nuorisoliiton (nyk. Vasemmistonuoret) järjestämään poliittiseen laulukilpailuun.

He kasasivat ympärilleen joukon muusikoita ja voittivat kilpailun kappaleella Ampukaa komissaarit, nuo hullut koirat. Kilpailunauhalla lauloi myöhempien bändiläisten lisäksi mm. Maija Vilkkumaa. Voiton jälkeen osa porukasta päätti jatkaa musiikin tekemistä yhdessä. Palkintona voitosta SDNL kustansi Ultra Braksi nimetyn yhtyeen esikois-ep:n Houkutusten kiihottava maku.

Sinä lähdit pois oli Ultra Bran vuonna 1997 julkaistun, triplaplatinaa myyneen, Kroketti-albumin ainoa single. Se sai aikanaan huomattavan paljon radiosoittoa. Kappale on säilynyt yhtenä yhtyeen tuotannon tunnistettavimmista yksittäisistä tekeleistä ja osoittanut klassikonomaista vastustuskykyä ajan hampaalle: sen voi edelleen kuulla radiosta ja se kuulostaa edelleen raikkaalta ja originaalilta.

Pop-kriitikko ja toimittaja Otto Talvio on nimennyt kappaleen varovasti ”mahdollisesti 90-luvun komeimmaksi iskelmäksi”. Sinä lähdit pois -video voitti Kultaisen Muuvin parhaasta kotimaisesta musiikkivideosta vuonna 1997. Kappaleen on säveltänyt Kerkko Koskinen ja sanoittanut sittemmin politiikkona tunnettu Anni Sinnemäki. Oheinen taltiointi on vuoden 1997 Emma-gaalasta.


Kun yhtye siirtyi Johanna Kustannuksen riveihin, se julkaisi sen kautta ensimmäisen levynsä Vapaaherran elämää vuonna 1996. Levyltä löytyi useita poliittisia kappaleita, kuten nigerialaisesta ihmisoikeusaktivistista kertova Ken Saro-Wiwa on kuollut. Alla olevissa klipeissä Ultra Bra esittää kappaleen suomeksi Ajankohtaisen kakkosen kuntavaali-illassa vuonna 1996 ja ruotsiksi På keikka -ohjelmassa vuonna 1997.

Kaikki neljä Ultra Bran studioalbumia ovat olleet menestyksiä sekä kaupallisesti että kriitikoiden silmissä. Vuonna 2001 yhtye ilmoitti lopettavansa ja julkaisi tuplakokoelman Sinä päivänä kun synnyin. Takaportti paluulle jätettiin kuitenkin auki toteamalla, että ”yhtye saattaa jatkaa toimintaansa joskus tulevaisuudessa”.

Vuonna 1998 Ultra Bra osallistui hieman yllättäen Suomen euroviisukarsintoihin. Kappale Tyttöjen välisestä ystävyydestä ei päässyt Suomen viisuedustajaksi, mutta siitä tuli hitti kesällä 1998.

Teksti: Janne Leppänen ja Juhana Säilynoja

Lue lisää:

Yön viimeinen drinkki vaihtuu aamiaiseksi – Neurovision Song Contest jäi pop-historiaan

Epäonninen euroviisuvuosi 1997 tuotti suomalaista pop-historiaa. Varjoeuroviisuissa syntyi ikimuistoisia kappaleita, mukana vuosikymmenen suuria hittejä. Kilpailukappaleita yhdistää yön viimeinen drinkki. Tapahtumaa ei tallennettu, mutta siellä nähtyjä kappaleita on esitetty myöhemmin Ylen ohjelmissa.

Kommentit