Hyppää pääsisältöön

Giorgio Morandi, asetelman mestari

Maailmankuulun italialaisen taidemaalarin Giorgio Morandin syntymän 100-vuotisjuhlanäyttely alkoi laajan Euroopan kierroksensa Sara Hildénin taidemuseosta Tampereelta 1988.

Tietolaatikko

Giorgio Morandi syntyi Bolognassa, jossa myös asui kuolemaansa saakka. Kaikki hänen elämässään tapahtui Bolognassa ja sen lähellä sijaitsevassa maaseutupaikassa Grizzanassa. Morandi opiskeli taidetta Bolognan taideakatemiassa. Hän toimi aluksi kansakoulun opettajana piirtäen ja maalaten iltaisin. Läntisen maailman vanhin yliopistokaupunki tarjosi lähes ideaaliset olosuhteet hänen kaltaiselleen taiteilijalle.
Yhdessä Giorgio de Chiricon ja Carlo Carran kanssa Morandi oli kehittämässä metafyysistä maalausta, joka oli tärkeä surrealismin esivaihe 1910-luvulla. Morandi irtaantui kuitenkin nopeasti tästä liikkeestä lähtien omille teilleen taiteilijana.
Alppien takainen kubismi vaikutti häneen enemmän kuin kotoinen futurismi. Luonnollisesti hän tunsi oman maansa suuret värirunoilijat: Giotton,Massacion, Uccellon ja Piero della Francescan työt.
Ranskalainen taide vaikutti Morandiin eniten, ja Cézanne oli hänen suosikkinsa. Ensimmäisen ulkomaanmatkansakin hän teki nähdäkseen tämän töitä. Lisäksi tutkijat ovat löytäneet nuoren Morandin tuotannosta Rousseaun, Picasson ja Deranin vaikutusta. Siitä huolimatta hän ei käynyt Pariisissa koskaan.

Giorgio Morandiin (1890-1964) on yhdistetty sellaisia nimiä kuin Pascal, Leopardi, Rembrandt, Piero della Francesca, Petrarca, Bach, Mozart…

Morandia askarrutti alunpitäen vanhan ja uuden yhdistäminen. Olisiko mahdollista muuntaa oman maan värilyriikka nykykielelle? Siitä tuli pitkä tie ja Morandista sen kulkija.

Morandi maalasi modernin taiteen kauneimmat ja tyynimmät maisemat toisen maailmansodan aikana Grizzanassa samaan aikaan kun sotakoneet lensivät hänen kesäpaikkansa ylitse.

Askeettista elämää äitinsä ja kolmen sisarensa kanssa viettänyt taiteilija toimi 26 vuotta professorina Bolognan taideakatemiassa. Hän asui työhuoneessaan pullojensa ja purnukoidensa keskellä, joita käytti malleinaan. Giorgio Morandi oli siinä määrin vetäytynyt maailmasta, ettei kukaan koskaan ollut nähnyt hänen maalaavan.

Teksti: Eeli Aalto & Jukka Lindfors