Hyppää pääsisältöön

Miten minusta tuli minä: Heli Laaksonen

Heli Laaksonen.
Heli Laaksonen. Kuva: Yle Heli Laaksonen

Heli Laaksonen rakastui tarinoihin ja kieleen jo pikkutyttönä. Lukemaan hän oppi 5-vuotiaana ja lukion jälkeen hän lähti opiskelemaan Turun yliopistoon Suomen kieltä.

Opiskelu jatkui Helsingissä, jossa pääaineeksi oli noussut Viron kieli, ja sen avulla Heli myös löysi oman kielensä. Laaksonen suomensi viron murteella tehtyjä runoja, mutta päätti kokeilla miten teksti eläisi, jos hän ei kääntäisikään sitä yleiskielelle, vaan omalle Vakka-Suomen murteelleen. "Kokeilin ja huomasin, ettei mikään ole ikinä ollut niin helppoa. Sanat soljuivat kuin vesi hanhen selästä. Ymmärsin, että jos haluaisin kirjoittaa, niin oma murre olisi ainoa tapa jolla voisin todella ilmaista itseäni. "

Heli Laaksosen esikoisteos "Pulu uis" ilmestyi vuonna 2000 ja vuodesta 2004 hän on elättänyt itsensä kirjoittamalla. Heli Laaksonen on Marko Gustafssonin vieraana Miten minusta tuli minä –ohjelmassa, jonka ensilähetys oli Radio Suomessa helmikuussa 2010.

Teksti: Marko Gustafsson

Kommentit