Hyppää pääsisältöön

Bhopalin teollisuusonnettomuus oli aikansa tuhoisin

Joulukuisena yönä vuonna 1984 Intiassa sattui maailman tuhoisin teollisuusonnettomuus.

Keskiyön paikkeilla 3. joulukuuta 1984 yhdysvaltalaisen Union Carbiden tytäryhtiön hyönteismyrkkytehdas vuoti Bhopalin kaupunkiin Intiassa 40 tonnia myrkyllistä metyyli-isosyanaattia (MIC).

Yli 500 000 ihmistä altistui myrkylle. Kaasut tappoivat välittömästi tuhansia ja seurauksiin on tähän mennessä kuollut ainakin 15 000 ihmistä.

Onnettomuus tapahtui, kun tehtaan Metyyli-isosyanaatti -säiliöön pääsi vettä. Aineet reagoivat voimakkaasti keskenään, josta seurasi purkautuminen. Tapahtuneen syynä pidetään tehtaan turvatoimien laiminlyöntiä. Yhtiö väitti syynä olleen sabotaasi.

Union Carbide (Dow Chemicalssin omistuksessa vuodesta 2001 lähtien) maksoi onnettomuudesta Intian hallitukselle 370 miljoonan euron korvauksen vuonna 1989. Intia oli vaatinut yritykseltä alunperin kymmenkertaista summaa. Korvausten päätyminen uhreille asti on ollut hidasta.

Myrkky on vielä pitkienkin aikojen kuluessa aiheuttanut ihmisille muun muassa hengitysvaikeuksia, nivelkipuja ja näkökyvyn huonontumista. Myrkky on lisännyt muun muassa tuberkuloosia ja keuhkotulehdusta vastustuskyvyn heikkenemisen kautta. Haittoja on ilmennyt myös altistuneiden jälkeläisille. Myrkylle altistuneiden vanhempien lapsilla on poikkeuksellisen paljon mm. aivovaurioita ja epämuodostuneita raajoja.

Uhrien etujärjestöjen mielestä onnettomuuden jälkihoidosta ei ole huolehdittu eivätkä uhrit ole saaneet asianmukaista hoitoa ja kuntoutusta. Tehdas on suljettu, mutta alue on edelleen puhdistamatta ja varastoihin on jäänyt yhä suuria määriä myrkkyjä, joiden epäillään saastuttavan aluetta ja sen pohjavettä.

Yli 25 vuoden kulutta tapahtumasta vuonna 2010 kahdeksan entistä työntekijää tehtaan johdosta tuomittiin huolimattomuudesta kahden vuoden vankeuteen ja sakkoihin.

Teksti: Santeri Hänninen, Heidi Sommar

Tietolaatikko

Metyyli-isosyanaatti on hajutonta ja väritöntä ja erittäin myrkyllistä. Aine aiheuttaa vakavia silmä-, iho- ja keuhkovaurioita. Se voi imeytyä elimistöön hengitysteitse, ihon läpi ja nieltynä.

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto