Hyppää pääsisältöön

Bhopalin teollisuusonnettomuus oli aikansa tuhoisin

Joulukuisena yönä vuonna 1984 Intiassa sattui maailman tuhoisin teollisuusonnettomuus.

Keskiyön paikkeilla 3. joulukuuta 1984 yhdysvaltalaisen Union Carbiden tytäryhtiön hyönteismyrkkytehdas vuoti Bhopalin kaupunkiin Intiassa 40 tonnia myrkyllistä metyyli-isosyanaattia (MIC).

Yli 500 000 ihmistä altistui myrkylle. Kaasut tappoivat välittömästi tuhansia ja seurauksiin on tähän mennessä kuollut ainakin 15 000 ihmistä.

Onnettomuus tapahtui, kun tehtaan Metyyli-isosyanaatti -säiliöön pääsi vettä. Aineet reagoivat voimakkaasti keskenään, josta seurasi purkautuminen. Tapahtuneen syynä pidetään tehtaan turvatoimien laiminlyöntiä. Yhtiö väitti syynä olleen sabotaasi.

Union Carbide (Dow Chemicalssin omistuksessa vuodesta 2001 lähtien) maksoi onnettomuudesta Intian hallitukselle 370 miljoonan euron korvauksen vuonna 1989. Intia oli vaatinut yritykseltä alunperin kymmenkertaista summaa. Korvausten päätyminen uhreille asti on ollut hidasta.

Myrkky on vielä pitkienkin aikojen kuluessa aiheuttanut ihmisille muun muassa hengitysvaikeuksia, nivelkipuja ja näkökyvyn huonontumista. Myrkky on lisännyt muun muassa tuberkuloosia ja keuhkotulehdusta vastustuskyvyn heikkenemisen kautta. Haittoja on ilmennyt myös altistuneiden jälkeläisille. Myrkylle altistuneiden vanhempien lapsilla on poikkeuksellisen paljon mm. aivovaurioita ja epämuodostuneita raajoja.

Uhrien etujärjestöjen mielestä onnettomuuden jälkihoidosta ei ole huolehdittu eivätkä uhrit ole saaneet asianmukaista hoitoa ja kuntoutusta. Tehdas on suljettu, mutta alue on edelleen puhdistamatta ja varastoihin on jäänyt yhä suuria määriä myrkkyjä, joiden epäillään saastuttavan aluetta ja sen pohjavettä.

Yli 25 vuoden kulutta tapahtumasta vuonna 2010 kahdeksan entistä työntekijää tehtaan johdosta tuomittiin huolimattomuudesta kahden vuoden vankeuteen ja sakkoihin.

Teksti: Santeri Hänninen, Heidi Sommar

Tietolaatikko

Metyyli-isosyanaatti on hajutonta ja väritöntä ja erittäin myrkyllistä. Aine aiheuttaa vakavia silmä-, iho- ja keuhkovaurioita. Se voi imeytyä elimistöön hengitysteitse, ihon läpi ja nieltynä.

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto