Hyppää pääsisältöön

Kuninkuusravit Lahdessa 1974

Vuoden 1974 Kuninkuusravit järjestettiin Lahden raviradalla. Sateen lisäksi ilmassa oli suomalaisen ravihistorian havinaa, sillä ensimmäiset Kuninkuusravit järjestettiin 50 vuotta aiemmin juuri Lahdessa.

Suomenhevosten sunnuntain lähtöjä oli paikan päälle kerääntynyt seuraamaan lähes 15 000 katsojaa. Lauantain 2 100 metrin lähtöjen jälkeen kuningatarkilpaa johti Riuskan-Tyttö, kun kuninkuudessa oli vahvimmin kiinni edellisvuoden voittoaan puolustanut Vieteri.

2 100 metrin ja mailin lähdöt juostiin ensin monessa erässä ja niiden yhteistuloksen perusteella sekä tammojen että oriiden kymmenen parasta pääsivät mukaan viimeiselle 3 100 metrin matkalle.

Sekä Riuskan-Tyttö että Vieteri voittavat näytöstyyliin omat lähtönsä sunnuntain ensimmäisellä matkalla maililla ja lähtevät selkeinä ennakkosuosikkeina päätösmatkoille.

Riuskan-Tyttö, rattaillaan Martti Törnvall, ei pysy aivan kärjen vauhdissa stayer-matkalla (3 100 m), mutta onnistuu silti varmistamaan kuningattaren tittelin. Pahin uhkaaja Miska jää kokonaisajassa lopulta viiden kymmenyksen päähän.

Kuningaskilvan päätösmatkan voitosta käydään tiukka kaksintaistelu Vieterin ja Eri-Teräksen kesken. Loppusuoralla näyttää jo hetken siltä, että Vieteri menee taas menojaan, mutta koko matkan sisärataa juossut Eri-Teräs löytää vielä uuden vaihteen ja ravaa matkan voittoon. Kaarlo Partanen ohjastaa Vieterin rauhallisesti maaliin voittajan tuntumassa ja ravikuninkuus menee sille toisena vuonna peräkkäin.

Seuraavana vuonna Seinäjoella Eri-Teräs katkaisi hetkellisesti Vieterin valtakauden valtaamalla kuninkuuden, mutta tämän jälkeen Vieteri vei tittelin kolme kertaa peräkkäin vuosina 1976-78 ja nousi menestyksekkäimmäksi oriiksi Kuninkuusravien historiassa.

Myöhemmin Vieterin viiden voiton ennätystä ovat sivunneet sen seuraaja Vekseli sekä 90-luvun lopun hallitsija Viesker.

Teksti: Janne Leppänen

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto