Hyppää pääsisältöön

50 vuotta yksineloa

Keuruulainen Iisakki Saarimaa on asunut yksin yli 50 vuotta, mutta ei kärsi yksinäisyydestään. Valoisa asenne huokuu miehestä joka toteaa, että "maailmassa on niin paljon hyvää, että se paha unohtuu".

70 vuotias Iisakki Saarimaa on elänyt yksin siitä lähtien, kun hän nuorena muutti pois kotoa. Kun Iisakilta kysytään neuvoa yksinäisille, hän toteaa, että tärkeää on olla tyytyväinen kohtaloonsa. Ei "kaksinainen" elämä ole aina sen helpompaa kuin yksinäinen, pohtii Iisakki.

Yksinäisen ei tarvitse myöskään olla toimettomana sillä "harrastuksiahan maailmassa riittää". Entinen sorvari harrastaa vanhoilla päivillään kuorolaulua ja pianonrakennusta.

Iisakki on rakentanut itselleen kodin vanhaan riiheen Keuruulla. Pihalla oleva omaperäinen saunarakennus on myös itse tehty.

Ohjelmassa seurataan Iisakin päivän kulkua. Arkisen puuhastelun ohessa hän esittää säveltämiään lauluja, sekä kertoilee ajatuksiaan maailman tapahtumista, ihmissuhteista ja uskonnosta.

Teksti: Heidi Sommar

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto