Hyppää pääsisältöön

Mokoma: Avoin hauta

Pitkän linjan lappeenrantalaisen metalliyhtyeen Mokoman kappale "Avoin hauta" on vapaasti käännetty suomenkielinen cover Death-yhtyeen kappaleesta "Open Casket".

Mokoma syntyi jouluna 1996 sen nykyisen laulajan ja keulakuvan Marko Annalan sooloprojektina. Annala kasasi kuitenkin ympärilleen yhtyeen 1997 demonauhan äänitystä varten.

Demon kuultuaan levy-yhtiö EMI päätti kiinnittää Mokoman. Kaksi EMI:llä vuosina 1999 ja 2001 julkaistua albumia eivät saavuttaneet suurta suosiota yleisön keskuudessa ja pitkään arvottuaan EMI päätti olla lunastamatta optiotaan uusiin julkaisuihin.

Vuonna 2003 yhtyeen jäsenet päättivät perustaa oman levy-yhtiön. Sakara Recordsille levyttää nykyään myös muita artisteja, joista tunnetuimmat ovat YUP ja Stam1na.

Mokoman läpimurto oli vuoden 2004 Tämän maailman ruhtinaan hovi -albumi, joka nousi parhaimmillaan albumilistan kakkossijalle Antti Tuiskun perään.

Tämän jälkeen yhtyeen julkaisutoiminta on ollut yhtä riemukulkua, sillä kaikki neljä myöhempää Mokoma-levyä ovat vierailleet albumilistan kärkipaikalla.

Death-yhtyeen kappaleesta "Open casket" tehty vapaa suomennos "Avoin hauta" löytyy Mokoman Viides vuodenaika -ep:ltä. Levy viihtyi syksyllä 2006 kaksi viikkoa albumilistan ykköspaikalla ja on sittemmin myynyt kultaa.

Mokoma oli jo ennen tätä esittänyt kappaletta keikoillaan. Lupa kappaleen levyttämiseen saatiin lopulta edesmenneen Death-miehen Chuck Schuldinerin äidiltä.

Oheinen live on kesän 2003 Tuska-festivaalista.

Tietolaatikko

Avoin hauta (Open Casket). Säv. Chuck Schuldiner & Rick Rozz, san. Chuck Schuldiner, suom. san. Marko Annala.

Teksti: Janne Leppänen

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto