Hyppää pääsisältöön

Vuoden 2010 Tangokuningas: Marko Maunuksela

Vuosittainen tangolaulukilpailu huipentui jännittävään finaaliin Seinäjoella lauantaina 10.7. Tuomaristo valitsi tapahtumassa vuoden 2010 Tangokuninkaaksi Marko Maunukselan Ilmajoelta.

Tietolaatikko

Onnemme kyyneleet: Sävel: Mika Toivanen, Sanat: Vainio/Toivanen

Finaalissa voittaja valittiin kolmessa vaiheessa tuomareiden päätöksellä. Ensimmäisellä kierroksella kilpailijat esittivät perinteisen tangon. Marko Maunukselan kilpailukappale oli "Öiset kitarat". Esitysten jälkeen tuomarit pudottivat jatkosta tamperelaisen Mia Leivon ja seinäjokelaisen Juha Hautaluoman.

Toiselle kierrokselle päässeet kilpailijat saivat esitettäväkseen niin sanotun modernin tangon. Marko Maunuksela esitti laulun "Keskiyön aikaan". Esitysten perusteella tuomaristo pudotti pelistä lappeenrantalaisen Maria Tyysterin ja seinäjokelaisen Tapani Kankaan.

Lopullinen kamppailu vuoden 2010 tangokuninkaallisen tittelistä käytiin kaksintaisteluna Suvi Karjulan ja Marko Maunukselan välillä. Viimeisenä kilpailunumerona molemmat esittivät oman tulkintansa Tangomarkkinoiden viimevuotisia 25-vuotisjuhlia varten sävelletyn tangon "Onnemme kyyneleet".

Tuomariäänestyksessä Marko Maunuksela Ilmajoelta veti pitemmän korren pistein 57–55.

Viime vuonna voimaan astuneen käytännön mukaisesti Tangomarkkinoiden finaalissa valittiin vain yksi voittaja, joko tangokuningas tai tangokuningatar.

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto