Hyppää pääsisältöön

Kuninkuusravit Turussa 2001

Metsämäen raviradalla Turussa kilpailtiin suomenhevosten ravikuninkuuksista kesällä 2001. Molemmissa sarjoissa puhalsivat uudet tuulet ja kruunut vaihtoivat omistajaa.

Tammojen mailille lähdetään V.H. Suvittaren johtaessa lauantain 2 100 metrin jälkeen. Maililla V.H. Suvitar vetää porukkaa, mutta hieman väsähtää loppusuoralla. Voittajaksi kirii Turtle, jolle sen ohjastaja Kaarlo Ahokas arvelee ylivauhtisen juoksun sopineen erinomaisesti.

Kuningaskilvasta oli poissa hallitseva ja viisinkertainen ravikuningas Viesker.

Lauantain jälkeen kärkipaikkaa pitää vasta 7-vuotias uusi tulokas Santeri Dahlia, joka saa maililla hyvää vetoapua ja pinkoo maalisuoralla muilta karkuun.

Tammojen 3 100 metrillä Ari Moilasen ajama V.H. Suvitar korjaa lopulta potin tiukassa kisassa. Se varmistaa samalla myös kokonaiskilpailun voiton ja ensimmäisen ravikuningattaren tittelinsä.

Oriiden 3 100 metrille lähtee johdossa Santeri Dahlia. Muut ovat jo ennen päätösmatkaa kaukana, ja kun J-P Kauhasen ajokki näyttää ylivoimansa myös sillä, ei ravikuninkaasta jää epäselvyyttä.

Santeri Dahlia voittaa kaikki matkat ja innokkaimmat vertaavat sitä jo nuoreen Vieskeriin.

Santeri Dahlia uusii kuninkuutensa vielä seuraavana vuonna Kaustisilla ja 2005 Seinäjoella. V.H. Suvitar kruunataan kuningattareksi Turun jälkeen 2003 Lahdessa ja 2004 Rovaniemellä.

Teksti: Janne Leppänen

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto