Hyppää pääsisältöön

Riki – sorsa ja muuttohaukka

Riki Sorsan monipolvista uraa leimaavat hitit, jotka kantoivat laulajaa yli kolmen vuosikymmenen ajan. Vuonna 2006 elämä näytti hänelle sen synkemmän puolensa. Alkoi taistelu syöpää vastaan, jossa tervehtymisen lisäksi haaveissa siinsi myös paluu laulamaan.

Riki Sorsa (Esko Richard Sorsa, 1952–2016) syttyi nähdessään The Who yhtyeen keikan Helsingissä vuonna 1967 ja tiesi tuolloin haluavansa laulajaksi.

Riki aloitti musiikkiuransa laulusolistina The Zoo ja Jig-saw yhtyeissä. Hän halusi laulaa englanniksi ja kävi myös rapakon takana kokeilemassa onneaan. Riki palasi kuitenkin Suomeen tekemään Kassu Halosen johdolla ensimmäistä sooloalbumiaan Changing Tunes, joka ilmestyi vuonna 1981.

Esityskieli vaihtui Suomeen vuonna 1983 ilmestyneen Riki Sorsa -albumin myötä. Artisti vieraili samana vuonna Minun lauluni -ohjelmassa kertomassa syitä kielen vaihtamiselle.

Sorsan tunnetuimpia hittejä ovat muun muassa Reggae OK, joka oli Suomen Euroviisu-edustuskappale vuonna 1981, Muuttohaukka, Haaveissa vainko oot mun, Joki ja Myrskyn silmä.

Rikin laulajanura sai synkän käänteen, kun hän vuonna 2006 sai tietää sairastavansa kurkkusyöpää. Elämä ja arvot menivät kerralla uusiksi. Hän vieraili Arto Nybergin keskusteluohjelmassa puhumassa sairaudestaan vain viikko diagnoosin jälkeen.

Laulaminen vaikeutui sairauden myötä huomattavasti, mutta Riki teki koskettavan paluun estradille vuoden 2010 dokumentissa nähtävässä ZOOM ry:n 45-vuotisjuhlassa Kulttuuritalolla marraskuussa 2008. Levytysstudioon hän palasi vuonna 2009 levyttämään uutta kappalettaan "Elän niin kuin haaveilin".

Dokumentti piirtää kuvan Rikin vaiheikkaasta urasta. Avoimessa haastattelussa Riki kertoo elämästään ja muutoksestaan. Sairaus on saanut näkemään pienten asioiden merkityksen, niiden joita ei aiemmin edes huomannut, koska oli niin kiire. "Elämän rikkaus on ihan muuta, kuin sitä mitä mä luulin", Riki toteaa.

Vuonna 2013 Riki Sorsaa haastateltiin Arkistovieraana -sarjassa, jossa hän muisteli muun muassa osallistumistaan Euroviisuihin.

Vuoden 2015 syksyllä syöpä diagnosoitiin keuhkoissa, eikä laulaja selvinnyt uudesta taistelusta. Riki Sorsa kuoli 10.5.2016 kotonaan 63 vuoden iässä.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto