Hyppää pääsisältöön

Riki Sorsan ääni ja tyylitaju veivät hänet suoraan suomalaisten sydämiin

Riki Sorsan monipolvista uraa leimaavat hitit, jotka kantoivat laulajaa yli kolmen vuosikymmenen ajan. Vuonna 2006 elämä näytti hänelle sen synkemmän puolensa. Alkoi taistelu syöpää vastaan, jossa tervehtymisen lisäksi haaveissa siinsi myös paluu laulamaan.

Riki Sorsa (Esko Richard Sorsa, 1952–2016) syttyi nähdessään The Who -yhtyeen keikan Helsingissä vuonna 1967 ja tiesi tuolloin haluavansa laulajaksi.

Riki aloitti musiikkiuransa laulusolistina The Zoo ja Jig-saw yhtyeissä. Hän halusi laulaa englanniksi ja kävi myös rapakon takana kokeilemassa onneaan. Riki palasi kuitenkin Suomeen tekemään Kassu Halosen johdolla ensimmäistä sooloalbumiaan Changing Tunes, joka ilmestyi vuonna 1981.

Esityskieli vaihtui suomeen vuonna 1983 ilmestyneen Riki Sorsa -albumin myötä. Artisti vieraili samana vuonna Minun lauluni -ohjelmassa kertomassa syitä kielen vaihtamiselle.

Sorsan tunnetuimpia hittejä ovat muun muassa Reggae OK, joka oli Suomen Euroviisu-edustuskappale vuonna 1981, Muuttohaukka, Haaveissa vainko oot mun, Joki ja Myrskyn silmä.

Rikin laulajanura sai synkän käänteen, kun hän vuonna 2006 sai tietää sairastavansa kurkkusyöpää. Elämä ja arvot menivät kerralla uusiksi. Hän vieraili Arto Nybergin keskusteluohjelmassa puhumassa sairaudestaan vain viikko diagnoosin jälkeen.

Laulaminen vaikeutui sairauden myötä huomattavasti, mutta Riki teki koskettavan paluun estradille vuoden 2010 dokumentissa nähtävässä ZOOM ry:n 45-vuotisjuhlassa Kulttuuritalolla marraskuussa 2008. Levytysstudioon hän palasi vuonna 2009 levyttämään uutta kappalettaan Elän niin kuin haaveilin.

Dokumentti piirtää kuvan Rikin vaiheikkaasta urasta. Avoimessa haastattelussa Riki kertoo elämästään ja muutoksestaan. Sairaus on saanut näkemään pienten asioiden merkityksen, niiden joita ei aiemmin edes huomannut, koska oli niin kiire. "Elämän rikkaus on ihan muuta, kuin sitä mitä mä luulin", Riki toteaa.

Vuonna 2013 Riki Sorsaa haastateltiin Arkistovieraana -sarjassa, jossa hän muisteli muun muassa osallistumistaan Euroviisuihin.

Vuoden 2015 syksyllä syöpä diagnosoitiin keuhkoissa, eikä laulaja selvinnyt uudesta taistelusta. Riki Sorsa kuoli 10.5.2016 kotonaan 63 vuoden iässä.

Keskustele