Hyppää pääsisältöön

Yksineläjiä ja yksinäisiä

Yksineläjiä on Suomessa paljon ja sinkkutalouksien määrä kasvaa tasaista tahtia. Samaan aikaan yksinäisyyden aiheuttamasta ahdistuksesta on tullut miltei kansantauti, joka vaivaa kaikkia ikäluokkia. Ulkoiset olosuhteet eivät kuitenkaan ole ratkaisevin tekijä yksinäisyydessä, vaan se on ennemminkin ihmisen sisäinen tila, joka saattaa juontaa juurensa aina lapsuuteen asti.

Suurissa kaupungeissa yli 40% kodeista on yhden hengen ruokakuntia, joukossa on mm. eronneita, eläkeläisiä ja opiskelijoita. Helsingissä jo yli puolet asuu yksin.

Ajankohtaisessa kakkosessa todetaan yksineläjien syrjäytymisriskin ja yksinäisyydestä aiheutuvien ongelmien olevan selvästi nähtävillä, mutta sosiaaliturvajärjestelmä ei puutu niihin tarpeeksi.

Taloudelliset ongelmat koettelevat yksineläjiä useammin kuin muuta väestöä. Vuonna 2007 Helsingissä 77 prosenttia toimeentulotuen saajista oli yksin asuvia ihmisiä. Myös erilaiset sairaudet ja mielenterveysongelmat vaivaavat yksinäisiä useammin kuin muita.

Mirja Pyykön vetämässä Jos-ohjelmassa kysytään, ketkä tuntevat olonsa yksinäiseksi ja miksi. Yksinäisyys koskee kaikkia ikäluokkia, se voi saada alkunsa jo koulukiusaamisesta tai vaivata puolison kuoltua. Studiossa ovat keskustelemassa mm. kulttuuritutkija, lääkäri, lastenpsykiatri, sinkkuja sekä työntekijöitä Nuorten kriisipisteestä aina Seniori ry:hyn.

Ylilääkäri Mikko Valkonen kertoo, kuinka etenkin pitkien pyhien jälkeen ihmisiä saapuu vastaanotolle valittamaan monista eri vaivoista. Lopulta selviää, ettei mitään fyysistä vikaa ole, vaan taustalla on yksinäisyyttä sekä pettymyksiä siitä ettei kukaan ole ottanut yhteyttä. Yksinäisyydestä kärsivä saattaa hakeutua lääkärille, kampaajalle, taikka erilaisiin hoitoihin saadakseen kosketusta, välittämistä ja mahdollisuuden keskustella.

Etsivä ihminen -ohjelmassa vuodelta 1966 ihmiset kertoivat kokemuksia yksinäisyydestään. Psykiatri Martti Paloheimon mielestä kaikki se mitä yksinäisyydeksi kutsutaan ei aina ole varsinaista yksinäisyyttä vaan ulkoisista seikoista ja elämäntilanteesta johtuvaa. Todellinen yksinäisyys on luonteeltaan sisäistä ja se ilmenee ihmisen kyvyttömyydessä saada kontaktia muihin ihmisiin. Vaikeudet liittyvät usein pelkoihin, jotka liittyvät varhaisiin ihmissuhteisiin.

Yksinäisyys voi tarttua. Kolmen eri yhdysvaltalaisyliopiston yhteistutkimuksessa (vuonna 2009) todettiin, että ihmisellä on riski tulla yksinäiseksi jos hänen sosiaalisessa verkostossaan on yksinäisiä. Tutkijoiden mukaan tämä saattaa johtua siitä, että ihmisillä on tapana matkia toistensa käytöstä. Yksinäisillä on myös tapana kerääntyä yhteen, joka usein vain helpottamisen sijasta vahvistaa yksinäisyyden tunteita.

Teksti: Heidi Sommar