Hyppää pääsisältöön

Tv-näytelmä Uuni perustuu karmaisevaan tositapaukseen

Tv-näytelmä Uuni ja pääosan esittäjä Ahti Haljala.
Tv-näytelmä Uuni ja pääosan esittäjä Ahti Haljala. Kuva: Antero Tenhunen/Yle 1980,Uunisurma

Jussi Kylätaskun käsikirjoittaman tv-näytelmän Uuni (1980) lähtökohtana on ollut Kokemäellä vuonna 1960 tehty traaginen murhatyö. Ohjelma sai valtionpalkinnon vuonna 1981.

Kokemäen Krootilan kylässä katosi joulukuussa 1960 perheenäiti. Yksi perheen lapsista oli tullut joulunviettoon vanhempiensa luokse, mutta äiti vaikutti kadonneen eikä isällä ollut tietoa vaimonsa olinpaikasta. Kymmenen vuoden kuluttua äidin kohtalo alkoi selvitä ja tänä päivänä tapaus tunnetaan nimellä uunisurma.

Kirjailija Jussi Kylätaskun tv-näytelmä kuvaa Kokemäen tapahtumia löyhästi. Yhteistä draaman ja todellisuuden kanssa on kuitenkin uunin sisään muurattu nainen.

Otteita tv-näytelmästä:

Poika saapuu kotiinsa joulunviettoon. Muistot lapsuudenkodin ilmapiiristä vaivaavat kuitenkin mieltä.


Poika vakuuttaa isälle, että riitelemään hän ei tullut, vaikka muistot tulvahtivatkin mieleen. Isä puolestaan odottaa pojaltaan kiitollisuutta kaikkea sitä kohtaan, mitä hän on tehnyt.

Äitiä ei näy missään. Isä kärkevä ja poikaansa vähättelevä kielenkäyttö ei kuitenkaan lannista äitiään tapaamaan tullutta poikaa.


Isä oli tehnyt uuden uunin ja kehuu sen hyviä ominaisuuksia. Poika ihmettelee, miksei isä ole kertonut hänelle uunin rakennuksesta, vaikka hän olisi saanut hankittua siihen tiilet ilmaiseksi.

Isä ja poika tahoillaan puhuvat syvistä tunnoistaan, pettymyksistään ja haluistaan.

Poika näkee unta äidistä. Välienselvittely on edessä. Kenen syytä on rakkaudettomuus? Kenen vuoksi on uhrauduttu? Isä auttaa hankeen kaatuneen poikansa tajuttomuuden tilasta pois.

Isä ja poika istuvat hehkuvan kuuman uunin äärellä ja kertovat tunnoistaan toisilleen. Heidän välissään on ollut nainen, joka toisaalta on myös yhdistänyt heidät ja pitänyt kodin pystyssä.

Tietolaatikko

Jussi Kylätasku teki Kokemäen murhatyöstä sekä kuunnelman (1979) että tv-näytelmän (1980). Näyttämösovitus siitä tehtiin vuonna 1986.

Kylätaskun tekstit eivät ole Kokemäen tapahtuman realistisia tai historiallisia kuvauksia, mutta lähtökohtana niissä on Kokemäen surman kammottavin piirre, vaimon ruumis oli muurattu uuniin.

Kommentit