Hyppää pääsisältöön

Tv-näytelmä Uuni perustuu karmaisevaan tositapaukseen

Poika saapuu kotiinsa joulunviettoon. Tuvassa vastamuuratun uunin ääressä istuu isä, mutta äitiä ei näy missään.

Poika ihmettelee, miksei isä ole kertonut hänelle uunin rakennuksesta, vaikka hän olisi saanut hankittua siihen tiilet ilmaiseksi.

Illan edetessä isä ja poika käyvät keskustelun, joka päätyy lähelle totuutta, muttei sen pidemmälle.

Jussi Kylätaskun käsikirjoittaman tv-näytelmän lähtökohtana on ollut Kokemäellä vuonna 1960 tehty traaginen murhatyö. Ohjelma sai valtionpalkinnon vuonna 1981.

Tietolaatikko

Jussi Kylätasku teki Kokemäen murhatyöstä sekä kuunnelman (1979) että tv-näytelmän (1980). Näyttämösovitus siitä tehtiin vuonna 1986.

Kylätaskun tekstit eivät ole Kokemäen tapahtuman realistisia tai historiallisia kuvauksia, mutta lähtökohtana niissä on Kokemäen surman kammottavin piirre, vaimon ruumis oli muurattu uuniin.

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto