Hyppää pääsisältöön

Höyry-Häyrinen ohjeistaa Suurajojen katsojia

Raimo Häyrinen kertoo, miten olla hyvä katselija Jyväskylän Suurajoissa 1965. Jukka Häyrinen selostaa saman rallin avauspätkän, Harjun erikoiskokeen, auton ratista käsin.

Raimo Häyrinen tähdentää, että katselupaikan valinnassa kannattaa noudattaa toimitsijoiden ohjeita. Pikataipaleiden ulkokaarteisiin on vaarallista asettua, eikä ajoradalla saa parveilla. Katsojille muistutetaan myös, ettei pikataipaleiden varoitusmerkkejä ole lupa kätkeä eikä poistaa.

Jukka Häyrinen on punaisesta Cortinastaan käsin radiopuhelinyhteydessä selostaja Matti Hokkaseen ja kuulijoihin. Autossa jännitys on käsin kosketeltavissa. Kerran käydään jopa niin lähellä penkkaa, että "vain maanantain lehti olisi mahtunut väliin". Hiusneula menee mallikkaasti, minkä jälkeen noustaan ylös harjulle ja tullaan avauspätkän maaliin.

Aika on lopulta 1.34,9, jolla pari Häyrinen - Ahonen sijoittuu tässä vaiheessa 40 lähteneestä tilalle 25.

"Onneksi olkoon pojat, kisa on alkanut hienosti!"

Näin saatiin käyntiin 15. Suurajot Jyväskylässä 1965.

Teksti: Janne Leppänen & Jukka Lindfors

Kommentit
 • Luontoilta jakoi luontotietoutta leppoisasti ammattitaidolla

  Alkuperäistä Luontoiltaa esitettiin 32 vuotta.

  Suomalaisten kontaktiohjelmien pioneeri Luontoilta aloitti lähetyksensä radiossa 26.huhtikuuta 1975. Vuodesta 1982 lähtien ohjelmaa esitettiin myös television puolella. Yleisön rakastamaa luonto-ohjelmaa tehtiin 32 vuoden aikana 519 jaksoa.

 • Ehyesti säröinen tv-elokuva Hiljaiset laulut kuvasi paikkaansa etsiviä nuoria

  Tuomas Sallisen elokuva valmistui vuonna 1994

  Vuonna 1994 esitetty Tuomas Sallisen tv-elokuva Hiljaiset laulut on vahvasti ajassaan oleva voimakas kuvaus nuorista, jotka ystävyydestä huolimatta kärsivät erilaisista vieraantuneisuuden tunteista. Vaikka tarina on rikkonainen eikä helppoja vastauksia ole, pysyy kertomus erinomaisesti koossa. Keskeisellä sijalla elokuvassa on sen äänimaisema.

 • Hiljainen poika tahtoo auttaa

  Nuori Jarmo Mäkinen teki roolin vähäpuheisena hyväntekijänä

  Jarmo Mäkinen tunnetaan miehekkään ja vähäpuheisen suomalaismiehen rooleista. Jo vuonna 1992 ilmestyneessä Hiljainen poika -lyhytdraamassa Mäkinen esittää vakavaa ja hiljaista, joskin myös herkkää ja empaattista sivustakatsojaa. Empatiasta Kari Paukkusen lyhytelokuva pitkälti kertookin. Mäkisen hahmo seuraa keskellä yötä, kun joukko nuoria remuaa yökerhon edustalla.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto