Hyppää pääsisältöön

Isä Mithui paransi käärmeenpuremat ja ajoi demonit ulos

Kenialainen luonnonparantaja ja henkimaailman tuntija Isä Mithui vangitsi myrkkymatelijoita paljain käsin majojen katoilta. Häneltä löytyi myös apu paholaisen riivamille kanssaihmisille.

Afrikkalainen keskustelu käytiin joulukuun kuudentena päivänä 1971 Masinkan kylässä Keniassa. Masinka, joka on Isä Mithuin perustama, sijaitsee 120 mailia Nairobista koilliseen.

TV2 kuvausryhmä ajeli vuokratulla autolla samoilla seuduilla, joilla Akseli Gallen-Kallela oli 40 vuotta aikaisemmin metsästellyt leijonia ja maalaillut tauluja. Suomalaiset olivat menossa tapaamaan Isä Mithuita, vanhaa poppamiestä, jota silloisen lain mukaan kutsuttiin kansanparantajaksi.

Kenia, kuten monet muutkin Afrikan valtiot, oli 1960-luvulla itsenäistynyt kolonialismin ikeestä. Maita odotti suuri tulevaisuus suunnattomine luonnon rikkauksineen. Keniaa hallitsi kansan rakastama Jomo Kenyatta, sivistynyt mies, jolta toivottiin paljon.

Masinkan kyläläiset olivat pukeutuneet parhaimpiinsa. Isä Mithui otti ryhmän vastaan pitkällisen odotuksen jälkeen majansa edustalla. Hänestä huokui sellainen arvovalta, jota vieraat olivat osanneet odottaakin.

Hän piti kädessään taikakalua, metallitangossa pyörivää sarvea. Se vastasi hänen puheeseensa osoittaen kääntyessään suunnan, kun etsittiin vaikkapa majaa, jossa piileksi varas tai jonkin naisen raskaaksi saattanut mies.

Seutu oli ollut ennen kylän perustamista leijonien valtaama. Nyt ne olivat vetäytyneet kauemmas. Käärmeet olivat pahin vitsaus. Isä Mithuilla oli omatekoinen lääke niiden puremia vastaan.

Tiedetään japanilaisen lääketieteen professorin keskustelleen Isä Mithuin kanssa malarian parantamisesta. He olivat tulleet samaan lopputulokseen. Professori oli valitellut sitä, että hän oli joutunut suorittamaan pitkät opinnot päästäkseen samaan, minkä Mithui näytti luonnostaan tietävän.

Afrikkalainen keskustelu näyttää pähkinänkuoressa, kuinka asiat voisivat olla. Isä Mithuilla on tärkeää sanottavaa kaikille.

Teksti: Eeli Aalto & Jukka Lindfors

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto