Hyppää pääsisältöön

MM-rallia 1980-luvulla

Raimo "Höyry" Häyrisen toimittamia rallihaastatteluita 80-luvulta. Haastateltavana ovat suurimmat kotimaiset rallitaivaan tähdet ja muutama ruotsalainenkin.

1980-luku oli suomalaiselle ralliautoilulle suotuisaa aikaa. Maailmanmestaruuteen ylsivät Ari Vatanen, Hannu Mikkola, Timo Salonen sekä Juha Kankkunen. Höyry-Häyrinen haastatteli 80-luvulla useita kotimaisia ja ulkomaisia rallitähtiä.

Ensimmäisessä audioleikkeessä kuullaan Hannu Mikkolan mietteitä maailmanmestaruuteen päättyneen kauden -83 jälkeen.

Mikkola puhuu pitkästä urastaan ja roolistaan tiennäyttäjänä uudelle suomalaiselle rallisukupolvelle. Keskustelua käydään myös siitä, miten ralliurheilu on muuttunut hänen 20-vuotisen uransa aikana.

Toisessa leikkeessä Häyrisen haastateltavana on Juha Kankkusen kartanlukija Juha Piironen, joka kertoo rallimiehen erikoisesta elämästä reissaamisineen ja huonoine lomineen. Piironen sanoo rallikansan olevan "erikoista jengiä, joka ilman järkevää syytä nauttii siitä mitä tekee".

Kolmas leike on "Höyryn" kattava haastatteluraportti vuoden 1988 Jyväskylän Suurajoista. Haastattelussa ovat kaikki kilpailun isot tähdet, mm. Markku Alén, Juha Kankkunen, Ari Vatanen, Hannu Mikkola ja Timo Salonen. Raportti seuraa kilpailun edistymistä ruohonjuuritasolta.

Välillä tilanteet tulevat rallissa niinkin nopeasti, että toimittaja joutuu haastatteluun höyryävä makkara puoliksi suussaan.

Teksti: Janne Leppänen