Hyppää pääsisältöön

Pate Mustajärvi: Fiilaten ja höyläten

Fiilaten ja höyläten on Rauli ”Badding” Somerjoen läpimurtohitti vuodelta 1973. Pate Mustajärvi tulkitsi sen Agentsien säestyksellä vuonna 1999.

Fiilaten ja höyläten on suomennos veteraanirokkari Chuck Berryn kappaleesta Reelin´ And Rockin´. Jo 50-luvulla levytetystä laulusta julkaistiin vuonna 1972 suorapuheisempi liveversio, joka nousi USA:ssa hitiksi.

Baddingin tuonaikainen hovisanoittaja Jarkko Laine keksi suomennoksen avainkäsitteiksi Turun puolessa käytetyt ”fiilaamisen” ja ”höyläämisen”, joilla ymmärrettiin sukupuolten välistä fyysistä kanssakäymistä.

Somerjoen levytyksestä tuli Love Records –levymerkin ensimmäinen listaykkönen. Se nosti myös esittäjänsä Suomen kysytyimpien artistien joukkoon. Tätä ennen hän oli ollut lähinnä pienten opiskelijapiirien suosikki.

Ylen arkistoissa ei ole livetallennetta, jossa Rauli Somerjoki itse esittäisi suurimman hittinsä. Pate Mustajärven esitti kappaleen Laulava sydän -ohjelman Baddingille omistetussa jaksossa.

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto