Hyppää pääsisältöön

Pate Mustajärvi: Fiilaten ja höyläten

Fiilaten ja höyläten on Rauli ”Badding” Somerjoen läpimurtohitti vuodelta 1973. Pate Mustajärvi tulkitsi sen Agentsien säestyksellä vuonna 1999.

Fiilaten ja höyläten on suomennos veteraanirokkari Chuck Berryn kappaleesta Reelin´ And Rockin´. Jo 50-luvulla levytetystä laulusta julkaistiin vuonna 1972 suorapuheisempi liveversio, joka nousi USA:ssa hitiksi.

Baddingin tuonaikainen hovisanoittaja Jarkko Laine keksi suomennoksen avainkäsitteiksi Turun puolessa käytetyt ”fiilaamisen” ja ”höyläämisen”, joilla ymmärrettiin sukupuolten välistä fyysistä kanssakäymistä.

Somerjoen levytyksestä tuli Love Records –levymerkin ensimmäinen listaykkönen. Se nosti myös esittäjänsä Suomen kysytyimpien artistien joukkoon. Tätä ennen hän oli ollut lähinnä pienten opiskelijapiirien suosikki.

Ylen arkistoissa ei ole livetallennetta, jossa Rauli Somerjoki itse esittäisi suurimman hittinsä. Pate Mustajärven esitti kappaleen Laulava sydän -ohjelman Baddingille omistetussa jaksossa.

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto