Hyppää pääsisältöön

Pate Mustajärvi: Fiilaten ja höyläten

Fiilaten ja höyläten on Rauli ”Badding” Somerjoen läpimurtohitti vuodelta 1973. Pate Mustajärvi tulkitsi sen Agentsien säestyksellä vuonna 1999.

Fiilaten ja höyläten on suomennos veteraanirokkari Chuck Berryn kappaleesta Reelin´ And Rockin´. Jo 50-luvulla levytetystä laulusta julkaistiin vuonna 1972 suorapuheisempi liveversio, joka nousi USA:ssa hitiksi.

Baddingin tuonaikainen hovisanoittaja Jarkko Laine keksi suomennoksen avainkäsitteiksi Turun puolessa käytetyt ”fiilaamisen” ja ”höyläämisen”, joilla ymmärrettiin sukupuolten välistä fyysistä kanssakäymistä.

Somerjoen levytyksestä tuli Love Records –levymerkin ensimmäinen listaykkönen. Se nosti myös esittäjänsä Suomen kysytyimpien artistien joukkoon. Tätä ennen hän oli ollut lähinnä pienten opiskelijapiirien suosikki.

Ylen arkistoissa ei ole livetallennetta, jossa Rauli Somerjoki itse esittäisi suurimman hittinsä. Pate Mustajärven esitti kappaleen Laulava sydän -ohjelman Baddingille omistetussa jaksossa.

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto