Hyppää pääsisältöön

Taikapeilin nimikiista

Vuonna 1995 Taikapeilin tytöt nauttivat huimasta kansan suosiosta. Yhtye ei kuitenkaan ollut aivan kaikkien mieleen. Eräs oululainen nainen vei suosikkoduon käräjätupaan.

Kiista syntyi siitä kenellä oli oikeus käyttää Taikapeili -nimeä, oululaisella mallikoululla vai helsinkiläisellä lauluduolla?

Yrittäjä Päivi Lehtovuori oli rekisteröinyt tyyli- ja mallikoulu Taikapeilin nimen puoli vuotta ennen tyttöduon ilmestymistä levymarkkinoille. Haastattelussa Lehtovuori väittää, ettei riidassa ole kyse rahasta ollenkaan, vaan peräänkuuluttaa moraalia Suomen maassa: "Voiko näin tehdä, että tulee samanlainen toiminimi samanlaisille markkinoille", hän kysyy. Helsingin käräjäoikeuden mukaan ei voi.

Käräjäoikeuden mielestä nimi kuului oululaiselle mallitoimistolle ja se määräsikin lauluduon henkilökohtaisesti pulittamaan alkuperäiselle Taikapeilille satatuhatta markkaa. Käräjäoikeus katsoi, että oli syntynyt markkinahäiriövahinkoa ja tämän seurauksena Oulun Taikapeilin toiminimen liikearvo oli vähentynyt.

Teksti: Emilia Kemppi

Kommentit