Hyppää pääsisältöön

Shadowplayn poppikin oli melankolista

Helsinkiläinen Shadowplay on suomalaisen indierockin kulttibändi, joka ylistyksistä huolimatta on jäänyt marginaaliin ikuisiksi ajoiksi.

Tietolaatikko

Hazel Catkins. Shadowplay (säv, sov). Brandi Ifgray (san). Albumilta Eggs & Pop.
Thrills. Shadowplay (säv, sov). Brandi Ifgray (san). Albumilta Eggs & Pop.

Shadowplay perustettiin vuonna 1982 pianisti Brandi Ifgrayn ja basisti Hande Virkin voimin. Esikoissingle Night Porter ilmestyi kolme vuotta myöhemmin.

Bändin nimi oli peräisin brittiläisen synkistelyn perikuvana tunnetun Joy Division -yhtyeen laulusta. Night Porterissa kiteytyi bändin oman määritelmän kaikki olennainen Shadowplayn aihepiiristä: "Masennus, perikato, tupakansavu, alkoholi, mutta myös kauneus, toivo ja rakkaus."

Vuonna 1988 ilmestynyt ensialbumi Touch & Glow sai osakseen kehuja niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Vuosikymmenen lopulla Shadowplay keikkaili etenkin Saksassa, mutta palasi Suomeen "ikään kuin läpimurtoa peläten".

Yhtye hajosi vuonna 1989, mutta teki comebackin vuonna 1993 albumilla Eggs & Pop, jonka musiikki oli aikaisempaa keveämpää ja rytmisempää, Shadowplay-mittakaavalla jopa popimpaa.

Vuonna 1997 ilmestyneen Raw Powderin yleisilme oli jälleen lähempänä bändin alkuaikoja, joten Shadowplay saattoi todeta "palanneensa ruotuun". Yhtye on ollut 2000-luvulla edelleen hengissä, vaikkei olekaan keikkaillut aktiivisesti.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto