Hyppää pääsisältöön

Shadowplayn poppikin oli melankolista

Helsinkiläinen Shadowplay on suomalaisen indierockin kulttibändi, joka ylistyksistä huolimatta on jäänyt marginaaliin ikuisiksi ajoiksi.

Tietolaatikko

Hazel Catkins. Shadowplay (säv, sov). Brandi Ifgray (san). Albumilta Eggs & Pop.
Thrills. Shadowplay (säv, sov). Brandi Ifgray (san). Albumilta Eggs & Pop.

Shadowplay perustettiin vuonna 1982 pianisti Brandi Ifgrayn ja basisti Hande Virkin voimin. Esikoissingle Night Porter ilmestyi kolme vuotta myöhemmin.

Bändin nimi oli peräisin brittiläisen synkistelyn perikuvana tunnetun Joy Division -yhtyeen laulusta. Night Porterissa kiteytyi bändin oman määritelmän kaikki olennainen Shadowplayn aihepiiristä: "Masennus, perikato, tupakansavu, alkoholi, mutta myös kauneus, toivo ja rakkaus."

Vuonna 1988 ilmestynyt ensialbumi Touch & Glow sai osakseen kehuja niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Vuosikymmenen lopulla Shadowplay keikkaili etenkin Saksassa, mutta palasi Suomeen "ikään kuin läpimurtoa peläten".

Yhtye hajosi vuonna 1989, mutta teki comebackin vuonna 1993 albumilla Eggs & Pop, jonka musiikki oli aikaisempaa keveämpää ja rytmisempää, Shadowplay-mittakaavalla jopa popimpaa.

Vuonna 1997 ilmestyneen Raw Powderin yleisilme oli jälleen lähempänä bändin alkuaikoja, joten Shadowplay saattoi todeta "palanneensa ruotuun". Yhtye on ollut 2000-luvulla edelleen hengissä, vaikkei olekaan keikkaillut aktiivisesti.

Teksti: Jukka Lindfors