Hyppää pääsisältöön

Kajaanin linna

14-vuotias koulutyttö Tittamari tutustuu Kajaanin linnan vaiherikkaseen historiaan.

Kajaanin linna rakennettiin kuningas Kaarle IX:n käskystä Ämmäkosken saareen 1600-luvun alkuvuosina. Aluksi linnaan kuului vain kivimuuri, kaksi pyöreää tornia sekä linnan sisäpihalla olleita puurakennuksia. 1660-luvulla aikana linna uudistettiin täysin Pietari Brahen toimesta. Sisäpihan puutalot korvattiin kivitaloilla ja linnan puolustuskykyä parannettiin.

Kajaanin linnaa ei ehditty käyttää pitkään. Vuonna 1716 Suuren Pohjan sodan aikana venäläiset valtasivat linnan ja räjäyttivät sen. Muurit ja niiden päällä olleet maavallit romahtivat ja täyttivät linnanraunion.

Rauniota restauroitiin ensimmäisen kerran vuonna 1890 kun sortuneita kivimuureja paikattiin tiilimuurauksella. Linnanraunion viimeisin restaurointihanke alkoi Kajaanin kaupungin aloitteesta vuonna 2001. Hankkeen aikana Museovirasto on kunnostanut linnanraunion muureja ja tutkinut linnan rakennushistoriaa arkeologisin kaivauksin ja arkistotutkimuksin.

Ohjelmassa on dramatisoituja kohtauksia linnan historiaan liittyneiden henkilöiden elämästä ja Topeliuksen Välskärin kertomuksista.

Teksti: Emilia Kemppi