Hyppää pääsisältöön

"Tämä on sitä kuulua rakennemuutosta" – katsaus 1980-luvun Helsinkiin

Helsinki, Hesa, Stadi, ruuhkainen, elävä ja vähän snadi. Muuttoliike, asuntopula, citykulttuuri ja elämäntapojen muutos puhutti Ajankohtaisen kakkosen Hesateemassa vuonna 1987.

Nousukaudella 1980-luvulla uusia liike- ja toimistotiloja rakennettiin Helsinkiin ahkerasti. "Konttoristumisen on aikamme ilmiö" toimittaja toteaa ja esittelee Itäkeskukseen rakennettua 16 kerroksista toimistotaloa. Uudenmaan silloinen läänin maaherra Jacob Södermann sekä Kimmo Kiljunen Helsingin yliopistosta (sittemmin mm. SDP:n kansanedustaja) puhuvat Helsingin kasvusta.

Työvoima-asiainhoitaja Kylli Tikkanen kertoo työvoiman määrästä, palkoista ja veroista. Tikkanen uskoo, että teknologian kehittymisen myötä työpaikat eivät ole enää sidottuja kaupunkeihin. Otaniemen teknologiakylässä yrityksen perustaja Kari-Hans Kammonen puolestaan kertoo miksi yrityksen menestymisen kannalta on tärkeää sijaita pääkaupunkiseudulla.

Toimittaja toteaa kaupunkilaisen elämän olevan jonotusta kehdosta hautaan. Pulaa on niin päiväkotipaikoista kuin hautapaikoista. Keskustan tungoksesta pakkaudutaan lähiöihin. Yksi esimerkki 1960-luvulla kasvunsa aloittaneista lähiöistä on Kontula. "Hiljaista, ahkeraa väkeä, joka joutuu tyytymään vähään, luonnehtii asukasyhdistyksen sihteeri Auli Aarela kontulalaisia.

Kannon Romun toimitusjohtaja Harri Merikanto on katkera siitä, kun ennen niin hyödyllisenä pidetyt romuliikkeet halutaan savustaa ulos kaupungista yli kymmenkertaisilla vuokrahinnoilla.

City-lehden päätoimittaja Eeropekka Rislakki pohtii uutta citykulttuuria ja kertoo kaupungistumisen synnyttämistä uusista ajanviettotavoista, muuttuvista ammateista sekä erilaisesta maailmankatsomuksesta.

Professori Yrjö Seppälä pohtii suurkaupungin merkitystä ja luovuutta. Hän toteaa kulttuurin tarvitsevan suurkaupunkia.

Jacob Södermann kertoo, miten Helsinkiä pitäisi kehittää ja toivoo hallitukselta muutoshalukkuutta.

Kommentit
  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto