Hyppää pääsisältöön

Seinän takana asuu naapuri

Radiokuuntelijoita kehotettiin 1960-luvulla muistamaan, että seinän takana saattoi olla naapuri, joka työn, levon tai sairauden tähden tarvitsi hiljaisuutta.

Radiota ei siis saanut kuunnella liian äänekkäästi. Kuuluttajien tuli lukea varoitus tarvittaessa ohjelman lomassa, mikäli "ylemmältä taholta" siihen kehotettiin.

Kesäisin varoitettiin lisäksi matkaradion soitosta luonnossa. Iltaisin kuulutukseen lisättiin huomautus myöhäisohjelmien kuuntelijoille.

Nämä ohjeet ovat säilyneet hyvin tuolloisen radiokuuntelijapolven muistissa. Ylen radioarkistossa ei ole kuitenkaan yhtään alkuperäistä tallennetta ao. kuulutuksista.

Näyttelijä Sulevi Peltola luki kuulutuksen perusosan tv-ohjelmassa Vakavaa viihdettä vuonna 2002.

Tietolaatikko

23.5.1967 päivätty ohje äänenvoimakkuutta koskevasta kuulutuksesta kuului: "Radiokuuntelijoita kehotetaan radiota kuunnellessaan muistamaan, että seinän takana saattaa olla naapuri, joka työn, levon tai sairauden takia tarvitsee hiljaisuutta. Älkää siis antako radionne soida liian äänekkäästi."
Kesäisin kuulutukseen lisättiin lause: "Matkaradiota ulkosalla kuunnellessanne - älkää häiritkö luonnon rauhaa."
Kello 22:n uutisten jälkeen ohjeeseen lisättiin: "Etenkin myöhäisohjelman kuuntelijain on syytä ottaa huomioon, että naapurit eivät halua kuunnella lähetystä teidän (alleviivattu) vastaanottimenne välityksellä."